Korona prepolovila broj venčanja

Postavljeno: 04.05.2021

Pod maskama i svečanije obučeni, uglavnom uz dva svedoka, u dobrom raspoloženju, ali istovremeno i žal što jedan od najsrećnijih trenutaka u životu ne mogu da podele sa više dragih ljudi, tako matičarka ukratko opisuje venčanja u vreme korone kojih je u Kruševcu skoro duplo manje nego pre pandemije

Pravila svi znaju pa niko ne negoduje što sudbonosno „da“ izgovara pod maskom. U Mozaik sali dozvoljeno je prisustvo devetoro ljudi. Ipak, mnogi se odlučuju za venčanje uz dva svedoka, odnosno petoro prisutnih, računajući i matičara. Valjda nije jednostavno odlučiti koga pozvati a koga izostaviti, a da ih ne bude više od dozvoljenog broja.

Ipak, sam čin venčanja je svečan kao i uvek, a mladenci lepo raspoloženi.

– Mnogi su tokom poslednjih godinu dana odlagali venčanje, neki i po više puta, očekujući  se da će pandemija da prođe i da će se venčati u drugim uslovima. Međutim, kako sve ovo traje mnogo duže nego što smo se nadali, neki su na kraju ipak odlučili da ne žele više da čekaju – kaže Zorica Ostojić, matičarka. 

Mlada bez venčanice, mladoženja bez kravate ili leptir mašne, ali oboje ipak u nešto svečanijoj garderobi, bez muzike i fotografa, sa maskama na licu. Tako je od početka pandemije.

Retko ko pozove i fotografa, slikaju se mobilnim telefonima. Nema muzike, ni svatova. Skromno, ali u ipak pozitivnoj atmosferi i naravno mali žal što jedan od najsrećnijih trenutaka u svom životu ne mogu da podele sa više ljudi – kaže matičarka.

Za razliku od ranijeg perioda kada su se venčanja zakazivala uglavnom vikendom, sada su češće radnim danima.

Sada im je to svejedno koji dan će to biti, jer ionako ne mogu da organizuju veselje u restoranima. Okupi se nakon venčanja uža porodica, proslave u kućnim uslovima i to je to. Potpuno drugačije od onoga na što smo navikli, ali novonastala situacija tako nalaže – kaže Ostojićka.

Mladenci, koje je naša sagovornica nedavno venačala, nisu želeli da komentarišu specifične uslove u kojima sklapaju brak.

Inače, u prošloj godini u Kruševcu je obavljeno ukupno 353 venčanja, za 151 manje nego 2019-te. Sudeći po tome da je u prva tri meseca ove godine bilo šezdesetak venčanja, ukoliko se epidemiološka situacija ne promeni, na kraju  2021-toj biće ih još manje nego u prvoj godini korone.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top