Svetosavska nagrada Mariji Urošević

Postavljeno: 25.01.2020

Na večerašnjoj Svetosavskoj akademiji (25. januar) biće dodeljena 16. po redu Svetosavska nagrada kojom Kulturni centar Kruševac tradicionalno nagraćuje pojedince za dostignuća u oblasti kulture, prosvete i nauke. Ovogodišnja dobitnica je Marija Urošević, vrsna pedagoškinja i profesorka u Medicinskoj školi, sada na trećoj godini doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu, šahovski FIDE trener i FIDE majstor

– Šah je izbrusio moj karakter, oblikovao moju ličnost. Šah ne uči isključivo šahu već životu. Stvara navike u ranom uzrastu koje kasnije daju rezultate u bilo kom polju se našli. Možda jedna od najvažnijih stvari kojima me je između ostalog šah naučio jeste disciplinovanost – deo je intervjua koji je Marija Urošević, dobitnica Svetosavske nagrade, nedavno dala za novine GRAD.

– Šah poseduje istu kulturnu vrednost kao i bilo koje drugo naučno područje. Poseduje čvrste okvire i unutrašnju logiku i navikava na redovno rešavanje problema. Sve navedeno, složićete se, koristi u životu – poručila je još Marija u našem listu. 

Kao jedini licencirani trener šaha u Rasinskom okrugu, Marija, koja je od rane mladosti osvajala šampionske titule na nacionalnim prvenstvima, postizala uspehe i na evropskim i svetskim takmičenjima, sada, kao profesorka preduzetništva u Medicinskoj školi i trenerica u nekoliko škola šaha, svoje iskustvo i energiju nesebično deli sa učenicima. 

Prošle godine je učenička kompanija  BIOALLY koju je osnovala sa svojim đacima i napitkom za osvežavanje organizma pod nazivom „Mamurko“, pobedila na Nacionalnom prvenstvu učeničkih kompanija u Novom Sadu, a uspešno je predstavljala Srbiju i na Evropskom prvenstvu koje je održano u francuskom gradu Lilu.

Marijin predan rad vrednovao je Savet za dodelu Svetosavske nagrade kome je predsedavala direktorka Kulturnog centra Violeta Kaplarević, a činili su ga još predstavnici Eparhije kruševačke, Radio televizije Kruševac i prošlogodišnja dobitnica Živka Petrović,  jednoglasnom odlukom da joj dodeli priznanje koje simbolizuje plemenit i nadahnut prosvetiteljski trud. 

Nagrada će joj biti uručena večeras (subota 25. januar) na Svetosavskoj akademiji koju Eparhija organizuje u Kruševačkom pozorištu. Na akademiji će o Svetom Savi i svetosavlju u srpskom narodu besediti protojerej stavrofor Dragi Veškovac. U programu će nastupiti glumica Danica Perović,  dečiji i mešoviti hor “Sveti knez Lazar”, a posetioci će biti u prilici da čuju i arhimandrita Prokopija Tajara iz Antiohijske patrijaršije u Siriji.

Ostale vesti

back-to-top