„Svetlost svetu“ u Legatu Milića od Mačve

Postavljeno: 27.06.2024

Izložba savremene pravoslavne umetnosti pod nazivom „Svetlost svetu“, otvorena je u Legatu Milića od Mačve za sve zainteresovane posetioce do 22. jula

Blagoslove i pozdrave Njegovog Preosveštenstva, Arhiepiskopa i Mitropolita kruševačkog Davida preneo je njegov sekretar, protojerej-stavrofor Dragi Veškovac.

– Tema „Svetlost svetu“ se odnosi na ikone koje jesu svetlost svetu, ali i mi smo pozvani da budemo svetlost svetu kao žive ikone, što piše u Svetome pismu. Ovom prilikom da se setimo zaveta i opredeljenja svetog velikomučenika kneza Lazara koji je izgovorio one čuvene reči koje i nas treba da podsete i da inspirišu – Zemaljsko je za maleno carstvo, a nebesko je uvek i doveka. Dakle, opredeljenje za Carstvo nebesko. Kada su u pitanju ikone, one su prozor u večnost, prozor u Carstvo nebesko – rekao je Dragi Veškovac.

– Izložba nam pokazuje spoj savremenog i tradicionalnog. Zapravo, podseća nas da duhovna i crkvena tradicija prožimaju kulturu koja bez toga nema svoj identitet – istakla je direktorka Kutlurnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević.

– Vidovdan je dan kada se sve vidi. Kada vidite, vi vidite svetlost, a kada ne vidite vi vidite tamu. Naš narod je dugo bio u tamnim hodnicima istorije i sada konačno vidimo svetlost na kraju tunela. Neka ova izložba bude simbolični početak te svetlosti – rekao je direktor Narodnog muzeja Kruševac, Nikola Pantelić.

– Izložba je utemeljena na uverenju da savremeni srpski ikonopis i pravoslavnim hrišćanstvom nadahnuto slikarstvo predstavljaju jedan od vhunaca akutelne srpske kulture, koji može da posluži kao model njenog autentičnog i produktivnog razvoja. Fenomen o kome govorimo počiva na izuzetno uspešnom preplitanju savremenosti i tradicije, stvaralačke samosvojnosti i odgovornosti prema ciljevima i predmetima umetnosti koja se ne odriče ne samo duhovne, nego i religijske pa i crkvene dimenzije svog samoprepoznavanja i delovanja – istakao je kustos izložbe, Vladimir Kolarić koji je ujedno otvorio samu izložbu.

Izložba savremene pravoslavne umetnosti u organizaciji Kulturnog centra Kruševac i Narodnog muzeja Kruševac će trajati do 22. jula.

N. L.

 

 

Ostale vesti

back-to-top