Svetionik znanja – Šansa da mladi, kroz projekte, menjaju okruženje

Postavljeno: 20.07.2021

„Svetionik znanja“ je tradicionalno takmičenje 60 sredjoškolaca iz 15 gradova iz Srbije, među kojima je Kruševac. Mladi treba da osmisle projekat kojim se unapređuje lokalna zajednica. Mogu da konkurišu učenici treće i četvrte godine srednje škole, a prijave se podnose do 5. avgusta

Nosioci ovog projekta navode da je od osmišljen tako da srednjoškolci, uz mentorsku pomoć, timski rade na osmišljavanju ideja i pripremi projekata koji mogu unaprediti njihovu lokalnu zajednicu. Projekti se pripremaju na jednu od tema – kultura i umetnost, javno zdravlje, turizam, društvena odgovornost i ekologija.

„Svetionik znanja“ se održava petu godinu za redom kao društveno odgovorna manifestacija, osmišljena u cilju edukacije, obuke ali i povezivanja mladih iz cele Srbije.

Ove godine se mogu prijaviti učenici treće i četvrte godine srednje škole iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Vršca, Zrenjanina, Valjeva, Čačka, Šapca, Užica, Zaječara, Pirota, Leskovca, Vranja, Kruševca i Novog Pazara.

Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta.

Kroz učestvovanje na Svetioniku znanja dobija se prilika za zajedničko učenje i upoznavanje srednjoškolaca iz različitih gradova Srbije. Projekat započinje svečanim otvaranjem u Valjevu, kada se takođe, od 03. do 05. septembra, održava trodnevni seminar sa obezbeđenim smeštajem, predavanjima, radionicama ali i zabavnim programom. Tokom seminara timovi srednjoškolaca se upoznaju sa mentorima i zajedno određuju i definišu projekte kojima žele da unaprede svoje lokalne zajednice i pripremaju se za izradu projekta – navode organizatori.

Nakon seminara sledi tromesečni rad na idejama ispraćen nedeljnim vebinarima sa predavačima koji prate razvojni tok ideja srednjoškolaca. Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju koji će se održati krajem novembra. Tada će mladi svoju ideju predstaviti stručnom žiriju sastavljenom od predstavnika društveno odgovornih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Učešće na Svetioniku znanja je višestruko korisno, ali i zabavno, a u potpunosti besplatno! Zaintresovani učenici treće ili četvrte godine srednje škole koji žive na teritoriji Republike Srbije mogu da se prijave za učešće putem linka ili zvaničnih profila Svetionika znanja na društvenim mrežama. Konkurs je otvoren do 05. avgusta – poručuju organizatori.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top