Svečana akademija povodom Dana Kulturnog centra

Postavljeno: 19.02.2021

Svečanom akademijom u Bioskopu Kruševac Kulturni centar je obeležio Dan ustanove. Tim povodom, nagrada “Slovo ljubve” uručena je mr Ljubici Nenezić, a veče je završeno stand up komedijom grupe “Kruševac Geto”

Direktorka Kulturnog Centra Violeta Kaplarević osvrnula se na rad ustanove u prethodnoj godini i podsetila na njen značaj.

– Zaposleni u Kulturnom centru se trude da na najbolji mogući način prenesu kulturu do svakog stanovnika tako da podjednako organizujemo kulturne događaje u gradskoj i seoskoj sredini. Za ovih 29 godina realizovano je blizu 12 i po hiljada programa . U teškoj situaciji kada je epidemija intentzitet rada Kulturnog centra nije prekinut. Mi smo se odmah preorjentisali na onlajn programe i zadovoljni smo što su kultura i umetnost uspeli da stignu do publike na taj način – kazala je ona.

 

Povodom obeležavanja Dana ustanove, Kaplarevićka je uručila nagradu “Slovo ljubve” mr Ljubici Nenezić za poseban stvaralački doprinos unapređenju i širenju kulture i umetnosti. Dugogodišnja tradicija dodele ove prestižne nagrade u oblasti kulture iza sebe ima porodicu Kruševljana koji su ostavili neizbrisiv u životu Kruševca. Nagrada se sastoji od povelje sa imenom i prezimenom laureata i stihovima dela “Slovo ljubve“ despota Stefana Lazarevića te novčanog dela.

– Komisija koju je formirao Upravni odbor Kulturnog centra je jednoglasno donela odluku da ovogodišnji dobitnik bude gospođa Ljubica Nenezić, magistar književnosti, profesor koji je dugo u sebi nosio budućeg pisca. Ovogodišnja dobitnica je stvaralački vek provela koliko u obrazovno – pedagoškom radu kako u zavičajnom miljeu tako i u širim srpskim prostorima, gde će se kroz paralelni kulturni rad odražavati njeno sveukupno stvaralačko biće – navela je Kaplarevićka.

Ljubica Nenezić radila je kao profesorka srpskohrvatskog jezika i književnosti, bila je direktorka škole, prosvetna savetnica u Međuopštinskom zavodu za vaspitanje i obrazovanje u Kruševcu kao i školska nadzornica u Ministatstvu prosvete i sporta.

Članica je Udruženja književnika Srbije i Književnog kluba „Bagdala“. Jedan je od osnivača je Književnog društva prosvetnih radnika Kruševca. Prozu i prikaze knjiga objavljuje u srpskoj književnoj periodici. Književni opus Ljubice Nenezić je kao jedan raskošni prozni akvarel u najlpšim bojama ženskog senzibiliteta koji oslikava zavičajno podneblje.

– Zahvaljujem na velikoj časti koja mi je ukazana dodelom ove nagrade. Moram da priznam da me je iznenadila nagrada, jer već godinu dana svi živimo u neobičnim uslovima i vest o nagradi mi je delovala kao poziv da ostavim taj neobičan način života i da se vratim u onaj pređašnji koji smo živeli. Sam naziv nagrade je pozajmljen iz istoimene pesme despota Stefana Lazarevića, koja nas podseća da je ljubav najznačajnije ljudsko osećanje. Čovek koji u sebi nosi ljubav i dobrotu može se smatrati srećnim čovekom – kazala je Ljubica Nenezić.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice institucijama i preduzećima koja podržavaju rad Kulturnog centra, a među dobitnicima je Grad Kruševac.

– Drago mi je što se nalazimo u adaptiranom prostoru Bioskopa Kruševac i što će se projekat adaptacije Bioskopa nastaviti dalje po planiranim fazama. Ovo jeste jedna od značajnijih investicija za naš Grad i Kulturni centar, a u interesu naših sugrađana – kazao je Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice.

Zahvalnice su uručene i Eparhiji kruševačkoj, Vodovodu, Kruševac, JKP te preduzeću “BG produkt”.

Veče je završeno stand up komedijom Kruševac Geta, koji je prepoznatljivim humorom nasmejao publiku. Članovi te grupe su bili zadovoljni jer su nakon duže pauze nastupli u rodnom gradu.

– Ovaj jubilej je lep povod da ljudi izađu iz kuće i da se dobro zabave, a za nas je to prilika da otvorimo sezonu nastupa. Zbog epidemiološke situacije (dve nedelje mi je trebalo da savladam taj termin) naši nastupi ne uključuju muziku, već samo stand up – kazao je Nikola Trišić za naš portal.

Za drugog člana grupe Nikolu Milenkovića ovo je način da se podsetimo kako smo se zabavljali pre korone.

– Naš cilj je da vratimo osmeh na ljudska lica posle ove teške godine. Srećan sam što ponovo nastupamo jer smo se udaljili od toga, pa je ovo dobar povod da razbijemo tremu. Imamo u planu još neke nastupe, aktivno pišemo i radimo – kazao je on.

Marija Stanković

Ostale vesti

back-to-top