Sutra počinje „Belovodska rozeta”

Postavljeno: 17.07.2022

Tradicionalna manifestacija „Belovodska rozeta”, koja se ove godine održava po 46. put, počinje u ponedeljak, 18. jula, u selu Bela Voda i trajaće do 24. jula. Program počinje radom Vajarske kolonije „Belovodski peščar” i Mozaičke kolonije „Mladen Srbinović”.

Jednoglasnom odlukom Programskog saveta za ovogodišnjeg laureata izabran je Ivan Jevtić, kompozitor i redovni član Odeljenja umetnosti Srpske akademije nauke i umetnosti. Muzičku akademiju i magistarske studije završio je u klasi profesora S. Rajičića. Usavršavao se na Konzervatorijumu u Parizu u klasi čuvenog kompozitora i profesora Olivijea Mesijana. Studije klavira završio je na Muzičkom konzervatorijumu u Parizu u klasi Dušana Tadića, a Visoku školu za muziku u Beču u klasi kompozitora i profesora Alfreda Ula. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Za prvi dan manifestacije planiran je obilazak radionica, sakupljanje materijala, te priprema za rad kolonije.

Svečana dodela Belovodske rozete održaće se u petak, 22. jula, a prethodiće joj poseta Muzeju klesarstva i izložba radova sa kolonije.

Kulturno umetnički program predviđen je za subotu, 23. jul, dok se na završnoj večeri, u nedelju 24. jula, očekuje se celovečernji koncert.

Inače, ova manifestacija se održava sredinom jula od 1975. godine, a počev od 1988. godine, u znak priznanja za umetnički, kulturni i naučni doprinos srpskoj kulturi, zaslužnim pojedincima dodeljuje se Belovodska rozeta.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top