Stručnjaci savetuju: ratare o prihrani, a povrtare o rasadu

Postavljeno: 23.01.2021

Ratari bi u narednom periodu trebalo da prate stanje useva na svojim parcelama i da prihranjivanje obave u pravom momentu odgovarajućim oblikom azotnog đubriva, savet je stručnjaka

– Pre prihranjivanja obavezno obići parcele i utvrditi trenutno stanje: gustinu useva, boju lista i fazu razvića kako bi odredili vreme đubrenja i količinu đubriva. Najbolje je prihranjivanje vršiti u fazi bokorenja koja je, u zavisnosti od vremena setve, uglavnom krajem februara i početkom marta. Korektivno prihranjivanje vršiti u fazi vlatanja, ukoliko je potrebno. Nabolji efekat iskorišćavanja đubriva se postiže unošenjem pred kišu kako bi ono dospelo u zonu korenovog sistema – objašnjava savetodavka u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Snježana Vujinović.

S obzirom na to da se u Rasinskom okrugu i povrtarska proizvodnja sve više razvija ona podseća da je upotreba kvalitetnog semena za proizvodnju rasada jedan od bitnih preduslova uspešne proizvodnje.

– Iskusni povrtari znaju da od kvaliteta proizvedenog rasada zavise prinos i kvalitet povrća, odnosno ekonomska isplativost i opravdanost proizvodnje. Da bi se proizveo kvalitetan rasad neophodno je obezbediti odgovarajuće uslove u objektu: temperaturu, vlažnost i kvalitet vazduha, osvetljenje, potrebne količine hranljivih materija i vodu. Za ranu proizvodnju rasada najbolje uslove pružaju plastenici sa grejanjem, kako vazduha tako i zemljišta, dok za srednje ranu proizvodnju mogu da posluže i objekti koji nemaju dopunsko grejanje – navodi ona.

Povrtarima preporučuje da prilikom planiranja proizvodnje rasada vode računa o kvalitetu semena, odnosno da za setvu koriste zdravo, deklarisano seme, dezinfikovano i visoke biološke vrednosti.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top