Šta morate da znate ako ove godine putujete u Grčku – Hrana kao deo prtljaga – da ili ne?

Postavljeno: 25.06.2016

Srpski turisti koji ove godine putuju na letovanje u Grčku prvi put imaju dilemu oko unosa hrane u tu zemlju. U turistikim agencijama kažu da zabrana unosa određenih namirnica u zemlje Evropske nije nikakva novina, s tim da se ove godine promenio odnos grčkih carinika kada su u pitanju ti propisi

Informacija koja je nedavno osvanula u medijima da grčki carinici oduzimaju određene namirnice na granici, unela je pometnju među one koji su uplatili letovanje u toj zemlji. U ovdašnjim turističkim agencijama kažu da su ovih dana učestali pozivi građana koji žele detaljnije da se informišu o pomenutim “novinama”.

lunaluxTo da se određene vrste namirnica ne mogu uneti u zemlje EU nije novina, jer je propisima EU jasno definisano šta sme a šta ne sme da se unese, odnosno, u kojoj količinikada  su u pitanju namirnice čiji je unos dozvoljen. Tačno je da se grčki carinici ove godine ozbiljnije odnose prema tim propisima , ali je malo prenaduvana priča da se prtljažnici prazne na graničnim prelazima – kaže Slavica Radonjić iz turističke agencije Luna luks.

Po zakonima EU, kako ističu u agencijama, godinama unazad iz zemalja koje nisu članice, ne mogu se u EU unositi mleko, meso i proizvodi koji su napravljeni od njih.

Prema podacima Uprave carine može se uneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, te originalno pakovanje semena do 100 grama i slično. Dozvoljen je i unos do dva kilograma mleka ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, u istoj količini i hrane za kućne ljubimce. Lica starija od 17 godina u svom prtljagu mogu imati i do 12 litara piva, četiri litra vina, litar alkoholnog pića od više od 22 odsto alkohola, odnosno, dva litra sam anje od 22 odsto – kaže Radonjićka dodajući da turisti verovatno neće imati problema ukoliko u svom prtljžaniku imaju poneki konditorski proizvod, pirinač, vodu, sokove, hleb , makarone…

U agencijama su mišljenja da nema potrebe da se paniči jer se u Grčkoj može pristojnoletovati ukoliko se obrati pažnja na cene u marketima.

Skoro svako mesto ima jedan ili više velikih marketa u kojima se po pristojnim cenama, neznatno većim nego kod nas, mogu nabaviti bukvalno sve neophodne namirnice.U koliko se pažljivo prate akcijska sniženja, mogu se naći i proizvodi koji su jeftiniji nego u Srbiji – tvrde u agencijama, dodajući da ni prošlogodišnje povećaanje PDV-a sa 13 na 23 odsto na neke proizvode nije znatno uticalo na povećanje cena u marketima, odnosno, da su u mnogim trgovačkim radnjama, na uštrb zarade trgovaca, cene ostale iste.

Oni koji će ove godine letovati u Grčkoj, pak kažu da je teško promeniti već stečenu naviku da je ručni frižider obavezan deo prtljaga.

Obično spremim nekoliko jela koja zamrznem, jer ne želim da kuvam na moru, a i ušteda nije zanemarljiva. To što je dozvoljeno da se unese voće i povrće ne znači mi puno jer je, pored hleba , vode i mleka, to je obično i jedino što kupujem u tim marketima – kaže Olga Pavlovi iz Kruševca.

Grčka je godinama unazad omiljena destinacija srpskih turista, a skoro svi aranžmani za letovanje u toj zemlji vezani su za najam studija, ređe za najam apartmana, vrlo retko i za hotelski smeštaj.

Uz mogućnost da se smeštaj i put plate na više rata, ovdašnji turisti su se godinama dovijali tako što su i hranu koju nose na letovanje uglavnom kupovali na čekove , te tako uspevali da “skrpe” novac za ležaljke i suncobrane, piće u kafiću, svima omiljeni giros, eventualno i za šoping.

Da li će i za koje zadovoljstvo ove godine biti uskraćeni, ostaje da se vidi. Inače, prema proceni Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), Grčku će ovog leta posetiti oko 80.000 srpskih turista više nego prošle godine, što pokazuje da ta zemlja, bez obzira na novonastale okolnosti, i dalje ostaje naša omiljena destinacija.

CENE U MARKETIMA

Namirnice EUR
hleb 0,7 – 1,2
mleko (litar) 1,1 – 2,5
jaja ( 6 komada) 1 – 1,2
ulje (litar) 1,6 – 1,9
belo meso (kg) 6, 5
puter 4 – 5
jogurt 2 – 4
testenine 1 -2
brašno (kg) 0,6 -1,9
šećer (kg) 1
feta sir (kg) 5 – 7
salama (kg) 7 -16
paradajz (kg) 1,2 – 1,5
krompir (kg) 0,75
crni luk (kg) 0,75 – 0,8
paprika (kg) 1,5 -2,1
jabuke (kg) 2,4
breskve (kg) 1,8
lubenica (kg) 0,8

CENE U RESTORANIMA I KAFIĆIMA

giros sendvič 2 – 2,5
giros porcija 5 -7
suvlaki sendvič 1,8 -2,3
pica 5 – 12
roštilj 5 -14
salate 2 – 5
pivo 2 – 4,5
sokovi 2 – 4,5
kafa 1,7 – 4
kokteli 7 -10

Ostale vesti

back-to-top