SSP: Zabranite izgradnju hotela na Jastrepcu

Postavljeno: 12.11.2020

Kruševački odbor Stranke slobode i pravde zatražio je od lokalne vlasti da zabrani izgradnju hotela na izletištu Jatrebac te da ponovi javni uvid za predložene Izmene plana generalne regulacije izletišta Jastrebac

– Predlažemo da se u Izmeni plana zabrani izgradnja hotela i višespratnih objekata na samom izletištu, a da se za predviđeni smeštajni i poslovno uslužni sadržaj uradi Generalni plan za podjastrebačka sela Buci i Lomnica. Na taj način bi sačuvali naše izletište od građevinske urbanizacije, a pokrenuli bi turizam u podjastrebačkim mestima, gde bi se gradili smeštajni i poslovni kapaciteti. Pokrenuli bi i seoski turizam, koji je od velikog značaja za razvoj turizma – rekao je na stranačkoj konferenciji za novinare Boban Jovanović, član izvršnog odbora Stranke slobode i pravde.

On je kazao da je pomenutim Izmenama, koje su nedavno bile na javnom uvidu, predviđena „izgradnja velikog broja objekata smeštajnog kapaciteta, kao i objekata poslovno uslužnih delatnosti na izletištu Jastrebac, koja bi narušila prirodnu ravnotežu ekosistema i biodiverziteta“.

Zatražio je da se ispoštuje zakonska procedura, izradi Strateška procena uticaja na životnu sredinu te da se pomenute Izmene ponovo stave na javni uvid i tada sprovede javna rasprava.
Kao najveće probleme koji se javljaju naveo je komunalnu infrastrukturu i saobraćajnice, dovod pijaće vode sa jezera „Ćelije“, odvođenje fekalnog otpada i atmosferskih voda, kao i izgradnju elektroenergetskih postrojenja za napajanje predviđenih objekata.

Jovanović je pozvao meštane podjastrebačkih sela, planinarsko društvo „Jastrebac“, ekološki pokret „Bela breza“, „Kruševački ekološki centar“, udruženje „Etno mreža“, „Asocijaciju mladih“, NVO „Edukativni centar“ i građane Kruševca da im se pridruže „kako bi zaustavili privatizaciju planine i zaštitili Jastrebac.“

– Režim aktivno radi na uništavanju reka i planina, a sada su došli i do našeg Jastrepca – rekao je on dodavši da ta stranka ima spreman plan za očuvanje životne sredine koja je „u katastrofalnom stanju“.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top