Srbija obeležava Dan državnosti

Postavljeno: 15.02.2022

Sretenje – Dan državnosti Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je pod vođstvom Karađorđa, na verski praznik Sretenje, u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak. Na isti dan 1835.godine, na velikoj Narodnoj skupštini, proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao „Sretenjski ustav“, koji je označio početak savremene srpske države

Na današnji dan, 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak i borba za oslobođenje od Turaka.

U Kragujevcu, 15. februara 1835. godine, Skupština je donela Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinuti ropstvo ii feudalni odnosi i proklamovana su prava i slobode građana, kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Kao državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Ostale vesti

back-to-top