Smanjuje se broj prvih pregleda u Kovid ambulanti

Postavljeno: 18.01.2021

U prethodnim danima u Kovid ambulanu dnevno se javljalo između 250 i 300 pacijenata, s tim da je broj prvih pregleda znatno manji u odnosu na raniji period. Manje je i pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva kiseonik, infuziju i hitan transport

Prema rečima Sandre Vesić Veškovac, odgovorne lekarke kruševačke Kovid ambulante, broj pregleda se znatno smanjio u odnosu na period kada je bilo i do 500 pregleda dnevno.

– Sada imamo od između 100 i 120 prvih pregleda, ostalo su kontrolni. Od pacijenata koji se prvi put javljaju, oko trećina je pozitivna na korona virus- kaže Vesić Veškovac, dodajući da se dnevno uradi oko 50 PCR i 60-tak brzih antigenskih testova.

Kako navodi naša sagovornica, većina pacijenata se javlja na vreme, s tim da još uvek ima onih koji prvi put dođu u Kovid ambulantu kada im se zdravstveno stanje pogorša.
-Sada dnevno imamo dva do tri slučaja koji zahtevaju kiseonik, infuziju, hitan transport. Ranije je to bilo više, a među onima koji na prvi pregled dođu tek kada im se zdravstveno stanje pogorša, trenutno je više starijih lica- kaže ona.

Uz apel pre svega starijim sugrađanima i hroničnim bolesnicima da se odmah jave u Kovid ambulantu kada primete prve simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, doktorka Vesić Veskovać podseća da su povišena telesna temperatura, kašalj, otežano disanje i gubitak čula ukusa i mirisa simptomi koji ukazuju da je osoba najverovatnije zaražena korona virusom.

Inače, Kovid ambulanta radi svih sedam dana u nedelji, od 8 do 22 sata. Zbog manjeg priliva pacijenata, manje su i gužve , te kraći period čekanja na pregled. D.P.

Ostale vesti

back-to-top