Škola za trudnice – Stručna podrška budućim mamama  

Postavljeno: 11.05.2019

Kroz Školu za trudnice godišnje prođe oko 150 budućih majki, a među onima koje  uz stručnu podršku žele da se pripreme za porođaj i prve korake materinstva, više je onih koje čekaju prvu bebu. Škola funkcioniše u sastavu Službe za zdravstvenu zaštitu žena  i dostupna je svim našim sugrađankama na putu ka roditeljstvu

Kroz  psihofizičke pripreme koje se sprovode od 28. nedelje trudnoće pa do samog porođaja,  buduće mame stiču teoretska i praktična znanja koja mogu da im pomognu u prevazilaženju straha i olakšavanju porođajnih bolova.

Pripema podrazumeva primenu određenih tipova disanja koje trudnice uče kroz vežbu, a kasnije primenuju na samom porođaju. Uz vežbe relaksacije i disanja, uključene su i vežbe kondicije koje se rade uz odobrenje izabranog ginekologa – kaže Ana Antonijević, glavna sestra u Službi za zaštitu žena i trudnica.

Pored vežbi koje imaju za cilj poboljšanje fizičke kondicije i sticanje  veština i tehnika koje mogu da im olakšaju prođaj, buduće mame pripremaju se i za prve korake materinstva.

U okviru Škole roditeljstva buduće mame imaju prilike i da od stručnih lica saznaju sve o prvim danima nakon izlaska iz porodilišta, kao i o tome kako se uspostavlja  uspešna laktacija. Pripremaju se i za jedno novo psihičko stanje- postporođajnu tugu (bebi bluz) sa kojom se više od 80 odsto porodilja suočava već u prvim danima nakon porođaja. Ovo stanje traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja i najčešće se manifestuje kroz povećanu razdražljivost, nagle promene raspoloženja, plačljivost i preteranu brižnost. Sa psiholom razgovaraju o tome kako bi sa tim stanjem trebalo da se nose , zajedno sa svojim  porodicama čija je podrška itekako važna – objašnjava Antonijevićka.

Škola je otvorena za sve naše sugra|anke koje se pripremaju za materinstvo, a među onima koje se odlučuju da prođu kroz obuku, više je prvorotki.

Uglavnom dolaze buduće mame kojima je to prva beba, s tim  ima i onih koje su se već ostvarile u ulozi roditelja. Ono što ih najviše plaši je sam tok porođaja , pa žele  da saznaju što više o tome kako bi trebalo da se ponašaju na samom porođaju. Takođe, veoma im važno i da čuju mišljenja stručnih lica o različitim načinima porođaja, od prirodnog, preko  porođaja epiduralom, do carskog reza – kaže glavna sestra Službe, dodajući da kroz ovu Školu buduće mame uspostavljaju i međusobne kontake, što im je kasnije važno zbog razmene iskustava.

Psihofizička priprema trudnica podrazumeva osam časova mesečno, počinje od 28. nedelje i traje do samog porođaja. Svako predavanje sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela, a predavači su ginekolozi, pedijatri, psiholozi, stomatolozi, patronažne sestre i nutricionisti.

Radi se u manjim grupama, sa maksimalno deset trudnica. Škola se nalazi u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica, a da je prijave mogu sve buduće mame sa teritorije Grada Kruševca.

Škola važna i za tate!

Zbog  značajne  uloge u trudnoći, porođaju i prvim danima nakon rođenje bebe, Škola za trudnice, podjednako je važna i za buduće očeve.  Ipak, u praksi se to vrlo retko dešava. Buduće mame uglavnom dolaze same, bez partnera koji bi takođe trebalo da se pripreme za ulogu koja im sledi. Osim što njihovo prisustvo puno znači budućim mamama,  u ovoj Školi očevi stiču i određena znanja o procesu rađanja, tehnikama disanja i opuštanja, podršci partnerkama tokom trudnoće i psihofizičkoj  pripremi za porođaj. Takođe, pripremajući se za ulogu roditelja, buduće tate u Školi stiču i određena znanja i veštine koje su potrebne nakon dolaska bebe na svet, a upoznaju se i sa time koliko je njihova uloga važna u prevazilaženju postporođajne tuge sa kojom se suočava veliki broj porodilja.Osim što je poželjno da zajedno sa svojim parnerkama pohađajaju Školu za trudnice, preporuka budućim očevima je da uvek kada su u mogućnosti idu sa njima na ginekološke i sve ostale potrebne preglede, da imaju razumevanje i toleranciju, te da im neprestano pružju ljubav i podršku.

Ostale vesti

back-to-top