Šarlah u vrtićima, ima li razloga za brigu?

Postavljeno: 22.12.2022

U dva beogradska vrtića nedavno je proglašena epidemija šarlaha. U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da u Rasinskom okrugu nema registrovanih slučajeve ove zarazne bolesti

Prema rečima epidemiološkinje Mirjane Avramović, u ovoj i prethodne dve godine u Kruševcu nije prijavljen nijedan slučaj šarlaha.

U slučaju pojave ove zarazne bolesti koju izaziva beta hemolitički streptokok grupe A, dete odmah treba odvesti kod pedijatra da bi se što pre započelo lečenje jer, kako ističe ova epidemiološkinja, šarlah može dovesti do reumatske groznice, ozbiljne inflamatorne bolesti koja utiče na funkciju srca, zglobova i nervnog sistema.

-Inkubacija traje jedan do tri dana, a simptomi su nagli porast temperature, gušobolja i osip. Prisutni su i glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima. Ospa počinje oko vrata, širi se ispod pazuha pa na ekstremitetima. Najintenzivnija je na krupnim pregibima, sa unutrašnje strane i praćena je lakim svrabom. Koža zahvaćena ospom je svetlo crvene boje a ospa je sitna i koža izgleda kao naježena. Na pregibima se javljaju crvene linije. Ospe nema na licu, dlanovima i tabanima. Lice je jarko crveno, zajapureno a oko usana je beli prsten- objašnjava ona.

Povlačenje ospe ide istim redosledom kao što je nastalo i praćeno je perutanjem kože na dlanovima i tabanima, krupno, kao ljuštenje. Jezik je deskvamiran, jarko crven, takozvani „malinast jezik“.

Bolest se prenosi poljupcem i putem respiratornih kapljica, takozvanih Fligeovih kapljica.

Najčešće obolevaju deca uzrasta četiri do osam godina, a 80 odsto dece stare do 10 godina starosti razvije doživotni imunitet protiv streptokoknih egzotoksina– kaže doktorka Avramović.

Mere prevecije su pranje i dezinfekcija ruku, dezinfekcija površina i predmeta koji se često dodiruju. Savet je da se ne deliti pribor za jelo niti posude iz koji se pije. Prilikom kašlja i kijanja nos i usta treba prekriti maramicom. Upotrebljenu maramica se baca, nakon čega je obavezno pranje i dezinfekcija ruku.

D.P.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top