Ambasador Turske u poseti Kruševcu

Postavljeno: 22.12.2022

Ambasador Turske, Hami Aksoy, danas je sa svojim saradnicima posetio Kruševac. U Gradskoj upravi, prijem su priredili gradonačelnica  Jasmina Palurović i predsednik Skupštine Predrag Vukićević, a prisustvovala je i direktor Regionalne privredne komore Maja Marković. Govorilo se o privrednim, turističkim i kulturnim potencijalima Kruševca, a razgovoru je prethodio sastanak sa privrednicima RUO, a ambasador je posetio i Moravski koridor

-Imali smo izuzetan sastanak, Kruševac je jedan od najbitnijih gradova u Srbiji, jer ima ozbiljan kapacitet u industrijskom smislu i nalazi se na bitnom saobraćajnom prelazu. Moravski koridor sa svojih 120 kilometara biće od velike važnosti za privlačenje novih investicija-rekao je Aksoy na konferenciji za medije.

Potsetio je da su investicije Turske prešle više od 400 miliona dolara, da Turska ima 21 fabriku u Srbiji, a da preko 1400 firmi zapošljava 10000 ljudi i da je siguran da će taj broj biti u porastu.

-Postigli smo veliki napredak u oblasti turizma, veliki broj Srba je posetio Tursku. Broj polazaka iz Beograda u Istannbul je pet na dnevnom nivou, a prošle godine je krenuo direktni polazak za Ankaru, a naredne nas očekuje i za Izmir-najavio je Aksoy.

Gradonačelnica Jasmina Palurović potsetila je da je ambasador posetio naš grad u junu, kada je zajedno sa predsednikom, Aleksandrom Vučićem obišao Moravski koridor.

-Na ovom veoma važnom sastanku imali smo prilike da se predstavimo kao grad i mesto koje može biti interesantno turskim investitorima. Pored Moravskog koridora na kom radi puno turskih državljanina, pričali smo o kulturnim, turističkim i svim potencijalima koje Kruševac ima i može da ponudi Turskoj. Najveći akcenat je stavljen na privrednu razmenu, a u Privrednoj komori ćemo imati sastanke sa privrednicima koji imaju dobru saradnju sa Turskom u smislu uvoza i izvoza turskih proizvoda-rekla je Palurovićka.

Da je jedan od strateških ciljeva Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Kruševac proces internacionalizacije potsetila je Maja Marković, direktorka RPK u Kruševcu.

-Turska je značajan spoljnotrgovinski partner ne samo Srbije već i Rasinskom okrugu. Za prvih deset meseci ove godine uvoz je povećan za 43 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Želimo da se izvoz poveća, za sada je kompanija Henkel jedna od najvećih izvoznika u Srbiji, a najveći izvoznik u Rasinskom okrugu je Trajal korporacija. Postoje velike mogućnosti za saradnju, na poljima prehrambene,hemijske industrije i u sektoru turizma, energetike i infrastrukturnim projektima-navela je Markovićka.

Po njenim rečima za naš okrug je veoma značajno to što je  potpisan ugovor o trgovini između Srbije u Turske, kao i  sporazum o putovovanju sa ličnim kartama u Tursku, što dodatno doprinosi razvoju turizma. Najavila je i da privredna komora Srbije takođe planira da otvori svoje predstavništvo u Istanbulu.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

M. J.

Ostale vesti

back-to-top