Sanacija krova škole u Parunovcu čeka lepo vreme

Postavljeno: 24.03.2021

Kada će krenuti rekonstrukcija škole “Vladislav Savić Jan” pitanje je koje su roditelji postavili u septembru prošle godine, a na koje ovih dana podseća i kruševačka opozicija. Sanacija krova koji prokišnjava već pet godina, a koju je tada izdvajanjem budžetskih sredstava grada najavila gradonačelnica nije obavljena jer je jedan od učesnika tendera za izvođača radova žalio. Sada je izabrani izvođač započeo pripremu gradilišta, a očekuje se i da Kancelarija za javna ulaganja nastavak rekonstrukcije škole finansira sa 80 miliona dinara, navodi se u odgovorima gradske uprave za KruševacGrad

Krov na starom delu osnovne škole “Vladislav Savić Jan” u Parunovcu i posle sedam meseci od sastanka roditelja sa rukovodstvom Grada i rebalansom izdvojenih 20 miliona dinara za njegovu popravku, prokišnjava, deo učionica na spratu je neupotrebljiv, a voda se sliva i u prizemlje dela školske zgrade. Na tadašnjem sastanku najavljeno je da će se sa sanacijom krova sredstvima gradskog budžeta krenuti već u septembru, a da bi sa formiranjem nove Vlade nakon izbora trebalo da se zna hoće li Kancelarija za javna ulaganja ostati pri obećanju da će finansirati kompletan projekat rekonstrukcije ovog objekta.

Na ova obećanja nedavno su na svojoj konferenciji pred školskom zgradom podsetili i predstavnici gradskog odbora ovdašnje Narodne stranke, tražeći da se obelodani da li će i kada započeti rekonstrukcija i “da li je Kancelarija za javna ulaganja konačno dobila saglasnost od Vlade Srbije ili će rekonstrukcija ponovo biti odložena za ko zna kad“.

U gradskoj upravi na pitanja redakcije KruševacGrada navode da je Grad Kruševac rebalansom budžeta za 2020. godinu planirao 20 miliona dinara za sanaciju krova Škole u Parunovcu, te da je raspisan tender za izvođača radova na koji se javilo 14 ponuđača. Otvaranje ponuda, kaže se u odgovorima, obavljeno dana 28. oktobra prošle godine, ali se na sprovođenje tendera žalio jedan od ponuđača.

– Zbog pristigle žalbe potencijalnog izvođača radova, Ami monter Kruševac, predmet je upućen Republičkoj Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Žalba Ami montera je odbijena, tako da je potpisan ugovor sa firmom Profi gradnja Kruševac dana 17. februara 2021. godine – navodi se u odgovorima, uz objašnjenje da su zbog toga sredstva predviđena u 2020. preneta u 2021. godinu.

Ugovorena vrednost radova je oko 13.4 miliona dinara, a izvođač radova je, kako stoji u odgovorima, krenuo sa pripremom gradilišta. Zbog vremenskih prilika trenutno ne radi na sklanjanju krova, već radi unutrašnje radove – skidanje plafonske obloge i pripremu za otkrivanje krova kada vreme bude dozvolilo.

Na pitanje da li je Kancelarija za javna ulaganja nakon izbora dala konačan odgovor da li će finasirati projekat rekonstrukcije škole Vladislav Savić Jan u Parunovcu, u gradskoj upravi navode da je „u toku izrada predmera i predračuna radova u vrednosti od 80 miliona dinara bez PDV-a od strane projektantske kuće „Građevinski centar“ za potrebe nastavka radova na školi.

– Navedni predmer se priprema na osnovu usmenog naloga Kancelarije za javna ulaganja što nam daje nadu da će oni investirati dalje radove – kaže se u odgovorima prosleđenim našoj redakciji.

Školu „Vladislav Savić Jan“ u Parunovcu pohađa više od 400 đaka, a ravni krov na starom delu zgrade, podignutom šezdesetih godina prošlog veka prokišnjava već pet godina. Pokušaj sanacije 2018. godine nije doneo trajno rešenje, tako da su se prošle godine urušili i plafoni u dve učionice, voda je stigla i do prizemlja, zbog čega se pred početak školske godine pobunio deo roditelja i nastavnika, ukazujući na nerealizovana obećanja nadležnih da će ovaj problem biti rešen tokom letnjeg raspusta, te da je boravak dece u ovakvom školskom objektu nebezbedan i rizičan po njihovo zdravlje.

Tada im je rečeno da su obećanu sanaciju usporila nerešena pitanja legalizacije školskog objekta, kao i odluka Kancelarije za javna ulaganja da zbog epidemije korona virusa povuče najavljeno finansiranje sveobuhvatne rekonstrukcije, ali da će grad rebalansom izdvojiti sredstva za sanaciju krova koja je, prema rečima gradonačelnice, trebalo da počne 30. septembra.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top