Samostalni sindikat o problemima u preduzećima i minimalcu

Postavljeno: 23.12.2021

Trenutna situacija i problemi koji muče radnike u preduzećima i ustanovama, minimalna cena rada, izveštaj sa sednice Veća saveza samostalnih sindikata, održane nedavno u Beogradu, deo je tema o kojima su raspravljali članovi Veća Saveza Samostalnih sindikata za Kruševac i još četiri opštine

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, koji je prisustvovao sednici, govoreći o postignutoj minimalnoj ceni rada koja je povećana za  9,4 odsto i trebalo bi da se primenjuje od 2022. godije, kazao je da ju je inflacija „već pojela“ te da sindikat traži da se o tome ponovo pregovara.

Kada govorimo o minimalnoj zaradi mi smo nju dogovorili u septembru, ona je uvećana 9,4 odsto. Nismo zadovoljni, nismo se usaglasili oko te cene, bio je dogovor da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače u ovom periodu, što se, nažalost nije desilo. Podaci koji su tada korišćeni bili su  iz aprila ili maja, a vidimo da zadnjih nekoliko meseci cene rastu. Mi smo zbog toga podneli zahtev Socijalno ekonomskom savetu da razgovaramo ponovo o minimalnoj ceni rada, da vidimo da li postoji mogućnost da se ona uveća, pogotovu što se u narednom periodu očekuje novi rast cena – kazao je predsednik Samostalnog sindikata Srbije, Ljubisav Orbović.

Predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Saša Nešić ocenio je da se ovdašnja privreda prilično uspešno nosila sa izazovima korone, kazavši da će sindikat nastaviti da se bori za poboljšanje statusa radnika. O trenutnim uslovima i problemima sa kojima se suočavaju govorili su predstavnici pojedinačnih preduzeća i ustanova, odnosno sindikalnih grana.

Da je u „Trajalu“ položaj radnika dobar, da su fabrike upošljene, zarade redovne, a saradnja sa poslovodstvom odlična, članove Veća je obavestio predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Milosav Vukojičić.

Očekujemo da u narednoj godini uđemo u proces privatizacije. Imamo obećanje Vlade da će to biti strateški partner koji će radnicima moći da ponudi dobar socijalni program – kazao je on.

O zaposlenima preko agencija govorio je predsednik Samostalnog sindikata u „Henkelu“ Mirko Đenadić, koji je takvu pojavu nazvao „nužnim zlom“, napomenuvši da zaposleni na taj način ostvaruju sva prava kao i ostali radnici, osim prava na regres.

Takodje, većini tih radnika se uskoro navršava tri godine kako rade preko Agencije i sada bi trebalo da dobiju rešenje za stalno, ali u toj Agenciji, jer su oni njeni radnici – objasnio je Đenadić.

O nezavidnom položaju zaposlenih u ustanovama kulture govorio je predstavnik tog sindikata, glumac Dragan Marinković.

-Gradska uprava dodeljuje solidarnu pomoć svojim radnicima na kraju godine, po 50 hiljada dinara. Kada smo zatražili da takvu pomoć dobiju zaposleni u Pozorištu dobili smo odgovor da to možemo, ako imamo, da isplatimo iz sopstvenih sredstava, što se potom ispostavilo kao nemoguće – objasnio je on.

Slično je bilo u Predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“ koja je, kako je kazala predsednica sindikata Sonja Remović, podnela veliki teret epidemije, a nadležni je se sete kada ima potrebe za dodatnim aktivnostima, ali ne i kada se deli pomoć.

Sindikalnim kolegama je odgovorio predsednik sindikata Gradske uprave Dalibor Rakić koji je objasnio da nije reč o solidarnoj pomoći već o sredstvima za ublažavanje posledica pandemije, koja su predviđena posebnim kolektivnim ugovorom.

J.B.

Gradonačelnica na sednici Veća

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, pozdravila je početku sednice članove Veća i predsednika Samostalnog sindikata Srbije, Ljubisava Orbovića.

Mogu reći da smo svi ovde kolege jer smo na zajedničkom zadatku da svima bude bolje. Želim da nastavite da radite kao do sada, da nastavimo uspešnu saradnju u dogovorima i svemu što će doprineti da radnici, svi oni čija prava štitite,  i mi, budemo na zajedničkom putu da svi imaju obezbeđena sredstva za život i da im budu zagarantovana prava koja zakon propisuje. Nadam se da će svi koji se bave radnicima na republičkom nivou slediti naš primer, da vide kako mogu poslodavac, radnik i sindikat da imaju zajednički cilj, da svima bude dobro – rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Ostale vesti

back-to-top