Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga: Vreme je za knjigu…

Postavljeno: 17.10.2019

Tridesetak izdavača i pisaca kruševačkog kraja od danas je kraj svojih štandova u Klubu kulturnog centra, u okviru devetog po redu Sajma knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga koji se odvija pod sloganom „Vreme je za knjigu…“. Posetiocima se, osim uvida u književnu, publicističku, naučnu i drugu produkciju, nude i prateći promotivni i kulturni programi

Deveti sajam izdavaštva je, po oceni Violete Kaplarević, direktorke Kulturnog centra, inače organizatora Sajma čiji je pokrovitelj grad Kruševac, bogatiji nego raniji i okuplja veći broj izdavača iz drugi gradova Okruga. Kaplarević je otvorila ovogodišnju manifestaciju rečima da se oktobarskim sajmom svake godine podsećamo da nas njeno veličanstvo knjiga vodi na putu ka kulturi, te da je misija Kulturnog centra, zajedno sa suorganizatorima, Istorijskim akrivom i Narodnom bibliotekom, da knjigu i njene stvaraopce približe sugrađanima, ljubiteljima knjige i onima koji će to tek postati. 

Sajam je započeo književnim programom koji je vodila Jelena Protić Petronijević, urednica Kulturnog centra i časopisa Putevi kulture, a pratio ga je veliki broj posetilaca, među kojima i nekoliko desetina učenika osnovnih i srednjih škola. Svi oni bili su u prilici da čuju stihove poznatog kruševačkog dečijeg pesnika Momira Dragićevića i nadahnutu i inspirativnu besedu o knjizi gošće otvaranja, doktorke Zorane Opačić, redovne profesorke Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

–  Neurolozi koji su snimali i ispitivali aktivnosti mozga, pokazali su nam sledeće: kada gledamo televiziju svetle svega jedna do dve tačkice. Dok govorimo, aktiviraju se centri za jezičko mišljenje. Kad rešavamo neki zadatak aktivira se više centara, i tako redom. Dok čitamo lepu književnost, upošljava se gusta mreža neurona i naš mozak podseća na svetla velegrada. Jedino čitanje lepe književnosti aktivira centre empatije, mišljenja, povezivanja, uživljavanja, centre kojima se reči pretvaraju u mentalne slike. Ukratko, izbor je na svima nama: želimo li da naše umove svedemo na pasivno vegetranje i predamo se zavodljivim svetlima raznih ekrana ili želimo da stvaramo sopstveni raskošni vatromet u glavi – rekla je dr  Zorana Opačić, obraćajući se pre svega mladoj publici, ali i roditeljima dece koja će tek započeti svoj čitalački, možda i stvaralački život u oblasti književnosti. 

Dr Opačić, inače Kruševljanka poreklom, (njen otac Zvonimir Opačić bio je profesor Više škole za vaspitače), poručila je i da je u današnje vreme sve protiv lepe književnosti, te da su zbog toga ovi sajmovi vrlo važni.

Bombardovani smo informacijama, najčešće oblikovanim tako da zastraše, užasnu, šokiraju. Našu stvarnost zaposedaju prizemni medijski sadržaji i reklamne kampanje. Te reklamne kampanje oblikovane su ciljano na osnovu podataka koje ostavljamo o sebi na internetu. Naše vreme zarobljeno je borbom za opstanak, a naše slobodno vreme usisano društvenim mrežama, medijskim sadržajima koji teže da  nas oblikuju kao potrošače, a ne kao misleća bića – rekla je još dr Opačić. Ona je zamolila roditelje da decu okruže knjigama, jer „kad čitamo, mi jedino tada postajemo dragoceni zbog onoga što jesmo, a ne zbog onoga što imamo na sebi“.

U okviru ovogodišnjeg sajma, organizuju se javna predstavljanja izdavačkih kuća i književnih udruženja, među kojima su i saorganizatori sajma, Narodna biblioteka i Istorijski arhiv Kruševac koji će svoju izdavačku produkciju predstaviti sutra (četvrtak, 17. oktobar) od 12, odnosno 13 časova. Večernji časovi sutra rezervisani su za muzički program „Stihovi i note“, odnosno veče muzike komponovane na stihove poznatih pesnika, dok je ove prve sajamske večeri organizovan tradicionalni Pesnički maraton.

Sajam traje do petka, 18. oktobra. Poslednjeg sajamskog dana svoje izdavaštvo predstaviće Biblioteka „Jefimija“ iz Trstenika u 13 sati, u 18 će Muzej Župe predstaviti knjigu „Župa i Župljani u Prvom svetskom ratu“, autora Ivana Brborića, a u 19 časova će biti dodeljene nagrade „Rasinski cvet“ za izdavača i knjigu godine. Gošća u programu zatvaranja Sajma je književnica Mirjana Bobić Mojsilović. 

N.Budimović

Ostale vesti

back-to-top