Sa Svetosavske akademije: uručena povelja dr Radmili Maksimović

Postavljeno: 27.01.2021

Na akademiji koju povodom Dana svetog Save tradicionalno organizuje Kulturni centar Kruševac u saradnji sa Eparhijom kruševačkom, u Kruševačkom pozorištu uručena je Svetosavska nagrada ovogodišnjoj dobitnici dr Radmili Maksimović. Nagradu koja se sastoji od Povelje i novčanog dela, uručila joj je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović

Akademiju, koja je u skladu sa protivepidemijskim merama imala mnogo manje gositiju nego u prethodnih 16 godina koliko se ova manifestacija organizuje u Kruševcu, u ime Eparhije otvorio je sekretar Episkopa kruševačkog protojerej-stavrofor Dragi Veškovac. On je podsetio na sve vrednosti i putokaze koji je srpskom narodu ostavio princ i monah, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop, Sveti Sava.

Gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, u ime grada kao pokrovitelja manifestacije, čestitala je školsku slavu svim učenicima i profesorima, i poručila da bez ulaganja u obrazovanje ne može biti moderne i jake Srbije.

O Svetom Savi govorio je arhijerejski namesnik župski Vukman Petrović, a potom je direktorka Kulturnog cebntra, Violeta Kaplarević, saopštila da je ovogodišnja dobitnica Svetosavske nagrade koja se, kako stoji u obrazloženju, dodeljuje najzaslužnijim pojedincima iz oblasti prosvete, kulture i nauke, dr Radmila Maksimović.

Dr Rada Maksimović je doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu na temu toksikološke biohemije i dobila zvanje kliničkog biohemičara. Do kraja radnog veka rukovodila je laboratorijom ovdašnjeg Doma zdravlja. Bila je docentkinja na privatnom Univerzitetu Aperion u Banja Luci, a još uvek predaje na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu Travnik i na Visokoj Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu.

Za Svetosavsku nagradu posebno je preporučuju činjenice da je jedna od osnivača Udruženja za zaštitu životne sredine Rasina, da se bavi kbnjiževnošću i iza sebe ima nekoliko romana, knjigu pesama i predstavu za decu “Rasinska bajka”, te da je osnivačica ŽFK Napredak i Bridž kluba u Kruševcu, članica stručnog štaba ženske fudbalske reprezentacije Srbije za mlade do 17 godina i inicijatorka Parohijskih sportskih igara. Trenutno je i članica gradske vlade u Kruševcu.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su vokalna solistkinja Petra Brkić, hor “Sveti knez Lazar” i glumici Kruševačkog pozorišta Slađana Nestorović Ristić i Nebojša Vranić.
Izvor i foto: kruševac.rs

Ostale vesti

back-to-top