Sa sastanka o planu upisa: Kruševac od septembra školuje forenzičare!

Postavljeno: 11.02.2021

Plan upisa u srednje škole i zanimanja za koje će se đaci u Rasinskom okrugu u sledećoj školskoj godini obrazovati po dualnom modelu bili su tema sastanka prestavnika Ministarstva prosvete sa načelnikom kruševačke Školske uprave i direktorima srednjih škola iz Okruga te sa rukovodstvom Grada Kruševca

Za sada je izvesna novina da će se od naredne godine u Hemijsko tehnološkoj školi obrazovati forenzički tehničari, te da će to odeljenje biti u dualnom sistemu obrazovanja.

– Ta škola će, na sopstvenu inicijativu, uz pomoć Ministarstva, izvršiti verifikaciju novog profila, tehničar forenzike. Osim toga sagledavamo šta je predviđeno planom upisa za Rasinski okrug, tu sam da pomognem da ono što je panirano bude još bolje, da odgovorimo na nedoumice – rekla je pomoćnica za dualno obrazovanje u Ministarstvu prosvete Gabrijela Grujić.

U Rasinskom okrugu se, prema njenim rečima, u srednjim stručnim školama obrazuje 70 odsto učenika, a obaveza je resornog Ministarstva da profile kreira u skladu sa potrebama privrede.

Da je dualno obrazovanje značajno i široko prihvaćeno u Srbiji ona je ilustrovala podatkom o deset hiljada đaka koji se trenutno školuju na taj način u više od 120 škola, dok je oko 900 kompanija u postupku akreditacije. U narednoj školskoj godini će đacima u Srbiji biti ponuđeno ukupno 51 zanimanje po dualnom modelu.

– Srbija neće više biti zemlja odložene karijere. Neće se više dešavati da mladima, kada završe željeni nivo obrazovanja, u kompanijama kažu da njihova diploma nije upotrebljiva već će u dodatku diplome pisati tačan broj sati i kompanije u kojoj je boravio za vreme formalnog obrazovanja. To znači da je on odmah nakon toga zapošljiv. Važno je da mladima omogućimo da ostanu u svojim gradovima, a obrazovanje je stub razvoja – kazala je ona.

Upravo je Kruševac bio među prvim gradovima u kome je ideja o dualnom obrazovanju zaživela još 2016.

– Kruševac je bio pionir u dualnom obrazovanju, stavio se u funkciju privrede kako bi obezbedio potrebne kadrove. Kroz sistem formalnog obrazovanja je najbolje dobiti kvalitetan kadar, a praksa pokazje da je to najbolje kroz dualno obrazovanje – napomenula je gradonačelnica Jasmina Palurović.

Načelnik kruševačke Školske uprave Zoran Asković podsetio je da je tada saradnja najpre uspostavljena sa kompanijom FAM, a potom i sa drugim preduzećima.

– Bili smo Školska uprava sa najviše obrazovnih profila po dualnom modelu i za sledeću godinu pravimo planove i očekujemo da ćemo u narednim godinama i dalje povećavati broj profila – kazao je on.

Kruševačka Hemijsko – tehnološka škola će naredne školske godine, osim pomenutog novog smera, upisati i drugu generaciju konbara i kuvara po dualnom sistemu obrazovanja.

Za ta dva profila su privrednici veoma zainteresovani, a naši đaci vrlo rado upisuju ta zanimanja jer kroz rad, kroz praksu dobro se pokažu nakon završene škole dobijaju posao – kazala je Verica Agatonović Malinović.

U kruševačkoj Prvoj tehničkoj školi, koja već godinama školuje đake po dualnom sistemu, trenutno su aktuelna tri zanimanja iz oblasti mašinstva i obrade metala, a prema rečima direktora Bratislava Pešića plan je da se u narednoj školskoj godini po tom modelu upišu i dva zanimanja vezana za elektrotehniku.

U Rasinskom okrugu je ove školske godine po dualnom modelu upisano 180 đaka u šest odeljenja.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top