In memoriam: Ljubomir Mitrović – Ljuba filozof 

Postavljeno: 11.02.2021

Cenjeni kruševački profesor Ljubomir Mitrović, bivšim djacima, ali i sugrađanima poznat kao Ljuba filozof, preminuo je 8. februara u kruševačkoj Kovid bolnici. Imao je 85 godina

Rođen je 1. februara 1936. godine od oca Milutina, vrlo pismenog čoveka za ono vreme, časnog i poštenog, i majke Darinke. Imao je dve diplome: kruševačke Više pedagoške škole i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U kruševačkoj Gimnaziji je izveo 38 i po generacija. 

Bio je obrazovan, rečit, vispren, naočit po stasu i govoru. Plenio je svojom vrhunskom inteligencijom. Spadao je u red govornika sokratovske veličine. Britkoga uma i hrabrog, pravdoljubvog srca, uvek je stajao u odbranu slabijih i nemoćnih. Nikada nikome nije naneo zlo. Samo dobro.  Podelio bi obrok sa gladnima. Toliko je bio načitan, da se sa njim bezmalo o svemu moglo diskutovati – o Šekspiru, o religiji, istoriji, sociologiji, psihologiji, filosofiji, politici. Tako ga pamte njegovi prijatelji i porodica. 

Bio je skromnog materijalnog stanja. Oni kojima je predavao pamte ga kao profesora koji ih je učio da razmišljaju, učio ispravnim pogledima na svet, skromnosti i dostojanstvu. Mnogi njegovi saradnici, poznanici, sugrađani, sećaju ga se ovih dana  uz reči da je njegova ideja vodilja bila da društvo treba da bude zajednica ravnopravnih i slobodnih ljudi. 

Iza njega su ostali sin Milutin i ćerka Zora koja se seća da je njegova majka Dara umrla da bi on živeo jer su joj lekari branili trudnoću, ali je ona krhka, a hrabra i plemenita, htela dete po  svaku cenu. 

Umrla je dva meseca po rođenju sina, držeći da u naručju. Tako je Poni (tako ga mi zovemo od milošte) ostao bez majke. Brigu o njemu preuzela je baba Bojka, majčina majka. Moj tata je uvek govorio da ima dve majke – onu koja ga je rodila i onu koja ga je očuvala.  Njegov otac se ponovo oženio nakon godinu dana divnom Zorom, čije ime ja nosim.  Nana Zora je čuvala mog tatu kao da je njeno rođeno dete. Odricala se svega da bi ga školovala – seća se Zora Mitrović. 

Ostale vesti

back-to-top