„Rukopis u terakoti“ na Sajmu knjiga

Postavljeno: 30.10.2022

Novu zbirku pripovedne proze „Rukopis u terakoti“, Nebojša Lapčević, pisac i predsednik književnog kluba „Bagdala“, predstavio je na Sajmu knjiga u Beogradu. Ova zbirka izašla je u izdanju Književne opštine Vršac, prošle godine, a pošto nije bilo Sajma zbog pandemije, tek je ove dočekala svoje predstavljanje.

-Na Sajmu knjiga, koji se ove godine održava pod krilaticom „Povratak napisanih“, koju je dao Dušan Kovačević, predstavljam svoju novu zbirku „Rukopis u terakoti“, za koju vidim da je pobudila značajno interesovanje – kaže Nebojša Lapčević.

Pripovetke u ovoj knjizi, kojih je 25, govore o suštini bića i spoja čoveka sa zemljom.

-Ova knjiga je nastala jednim neobičnim slučajem, 2013. sam objavio knjigu „Krst svetog cara Konstantina“, zapravo to je bio libreto za kantatu koja je bila izvedena povodom 1700 godina od Milanskog edikta. Na konferenciji za štampu jedan gospodin mi je prišao i doneo repliku terakote, tj. Krst Svetog cara Konstantina. To sve ima simboliku, jer kada se širilo hrišćanstvo Konstantin je dao da se urade prve ikone u terakoti – objašnjava Lapčević.

Ovaj događaj inspirisao je celu zbirku, ali posebno priču „Astralni krst od terakote“. Celu zbirku uredio je Mihajlo Pantić, poznati književni kritičar i profesor na Filološkom fakultetu.

-Zbirka već ima nekoliko prikaza u različitim književnim časopisima, o njoj su pisali dr Slađana Ilić,  dr Mićo Cvijetić, Milutin Ž. Pavlov, Marijana Jovelić, Gordana Vlahović i mnogi drugi – navodi Lapčević.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top