Knjiga Kruševljanina Nebojše Lapćevića u najužem izboru za Vitalovu nagradu

Postavljeno: 27.01.2023

Među pet knjiga, koje su ušle u najuži izbor za nagradu “Zlatni suncokret” 2022. godine, koju dodeljuje kompanija „Vital“, je zbirka pesama „Filatelist“ Kruševljanina Nebojše Lapčevića (Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“).

U najužem izboru su se, prema odluci žirija, koji je radio u sastavu: Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik), našle i poema “A htela sam” Maje Solar (PPM Enklava) te romani “Klara, Klarisa” Marijane Čanak (Bulevar Books), “Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo” Slobodana Tišme (Nojzac) i “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanovića (Laguna).

Sva dela su u svojoj vrsti izuzetna ostvarenja, koje odlikuje potrebna svedenost i istrajnost u otkrivanju adekvatnih jezičkih i idejnih horizonata – naveo je, između ostalog, žiri.

Nebojša Lapčević je, kako su mediji preneli obrazloženje žirija, ispevao celovitu zbirku pesama oslanjajući se na putopisnu matricu, ali je, kroz snažne subjektivne doživljaje, refleksije i slike, uspeo da joj podari novi kvalitet i smisao.

Podsetimo da je u užem izboru za nagradu “Zlatni suncokret” bilo 15 dela. Ova nagrada se dodeljuje za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području, a obuhvaćeni su romani, pripovetke, poezija, književna kritika, eseji i književna publicistika.

Inače, pomenuta nagrada dodeljuje se tradicionalno, ove godine će to biti po 26. put, a u javnosti je poznata i kao Vitalova nagrada. Dobitnik će biti poznat do kraja januara.

N.G.

Foto: privatna arhiva

 

Ostale vesti

back-to-top