Registrovan zemljotres nedaleko od Kruševca

Postavljeno: 28.11.2021

Jutros, nešto pre pola sedam, registrovan je zemljotres od 2,9 stepeni Rihterove skale, koji se dogodio nedaleko od Kruševca.

-U 06:26 časova 28. novembra registrovan je zemljotres magnitude 2,9 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Kruševac, 10 kilometara južno.  Intenzitet u epicentru je procenjen na četiri stepena Merkalijeve skale – saopšteno je iz Republičkiog seizmološkog zavoda.

Navedeno je da zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

Nedavni zemljotres u okolini Kragujevca (3.novembra), osetio se po rubnim područjima Rasinskog okruga. Inače, u na području na kome se graniče opštine Kruševac, Trstenik i Varvarin (od Parcana do Velike Drenove uključujući sela Lazarevac, Kamenare, Ljubava i druga) se, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, u poslednjih 10 godina dogodilo 27 zemljotresa, te je to lokalni predeo sa najviše potresa. Ti zemljotresi su bili magnitude uglavnom ispod dva stepena Rihtera.

Najjači zemljotresi u okolini Kruševca u poslednjih 10 godina su se dogodili kod Orašja 2020. godine (2,8), na Jastrepcu 2018. godine (2,7) i kod Đunisa 2013. godine (2,8).

J.B.

Foto: Republički seizmološki zavod

Ostale vesti

back-to-top