Reč stručnjaka: Jednostavna i brza priprema ribanca

Postavljeno: 26.09.2022

Kiseli kupus – savršena zimska salata, a često u ulozi glavnog jela, prepun je vitamina. Kišeljenje kupusa moguće je obaviti i u manjim količinama, a sve što je potrebno, osim kupusa i soli, jesu čiste tegle i malo dobre volje.

O pripremi pomenute korisne i zdrave zimnice govori savetodavka za prehrambenu tehnologiju u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Slađana Cvetković:

Pripremiti srednju glavicu svežeg kupusa od oko 1,5 kilograma, staklene tegle, jedni i po kašiku soli, kašiku kima, kamen (ili drugo) za pritiskanje kupusa. Tegle moraju biti dobro oprane, a nakon toga i sterilisane.

Kupus, objašnjava naša sagovornica, treba najpre očistiti od spoljnih listova i tvrde unutrašnjosti pa ga izrendati ili naseckati na tanke rezance. Izrendani kupus staviti, potom, u veću činiju i posoliti. Mešati kupus i so rukama, pri čemu ga treba pritiskati, kako bi so doprla sa svih strana. Po želji dodati i kim i nastaviti sa mešanjem.

Tako pripremljen kupus stavljati u tegle postepeno, pa između svakog sipanja dobro pritisnuti rukama, odnosno zbiti ga i utisnuti prema dnu. Na vrh staviti čist, opran kamen, koji će kupus sprečavati da ispliva kada se u tegli bude pojavila tečnost. Važno je da kupus bude potopljen za sve vreme fermentacije. Teglu je najbolje prekriti krpom, koju treba pričvrstiti gumicom. Na taj način je omogućeno proticanje vazduha i sprečeno je prodiranje  prašine i insekata – savetuje Cvetkovićka.

Dodaje da teglu treba odložiti na suvo, tamno i hladno mesto, na kome temperatura ne prelazi 23  stepena Celzijusa.

-U toku kišeljenja doći će do pojave bele pene ili skrame na vrhu, što je siguran znak da je kišeljenje uspelo. Za tri do četiri dana na stolu ćete imati ukusni ribanac, koji u frižideru može opstati i dva meseca. Ribanac se može koristiti kao salata ali i za pripremu finih jela – ističe ona.

J.B.

 

 

Ostale vesti

back-to-top