“Raspeto Kosovo” po jedanaesti put pred kruševačkom publikom

Postavljeno: 28.06.2020

Horskim numerama „Oče naš“ Nikolaja Kedrova koju je izveo beogradski Muški hor Istočnik pod rukovodstvom Milutina Jocića i „U slavu Kruševca“ autora Ljubiše Djidića i kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog koju je izveo Dečiji hor Kulturnog centra, otvoren je poetsko muzički triptih „Raspeto Kosovo“

Organizovan po jedanaesti put, po tradiciji u predvečerje Vidovdana, ovogodišnji triptih posvećen je je pesmi „Slovo ljubve“, koju je početkom 15. veka napisao despot Stefan Lazarević, a odlomak iz ovog monumentalnog književnog dela iz pera sina kneza Lazara, pred crkvom Lazaricom govorio je gramski umetnik iz Kraljeva, Mile Nedeljković.   

Pred publikom u kojoj su se našli ljubitelji poezije i muzike, stvaraoci, predstavnici gradskog rukovodstva i crkveni velikodostojnici, nastupili su i pesnici Dragan Jovanović Danilov, Ranko Đinović i Manojle Gavrilović, a  program su završili gosti iz Beograda srpskom rodoljubivom pesmom „Oj, Srbijo, mila mati“, koju je u 19. veku napisao pesnik Luka Sarić, a tridesetak godina kasnije komponovao češki doseljenik Vojteh Šistek i koja se često naziva i drugom srpskom himnom. 

Organizator programa je kruševački Kulturni centar, a pokrovitelji grad Kruševac i kruševačka eparhija. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top