Radnici na internetu protestom do pregovora sa Vladom

Postavljeno: 16.01.2021

Tokom današnjeg protesta, drugog za nešto više od dve nedelje, frilensera i radnika na internetu, stigao je poziv iz Vlade za sastanak u ponedeljak. To je na protestu ispred Skupštine Srbije u Beogradu saopštio Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu, koje je i organizovalo proteste

Pogačar je, kako su preneli mediji, kazao da je upravo iz kabineta premijerke dobio poziv za sastanak predstavnika Udruženja sa premijerkom Anom Brnabić. ministrom finansija Sinišom Malim i direktorkom Poreske uprave Draganom Marković.

Frilenseri i radnici na internetu okupili su se danas na protestu u Beogradu upravo tražeći pregovore sa nadležnima o svom zahtevu da država obustavi retroaktivnu naplatu poreza na prihode iz inostranstva za prethodnih pet godina, te da se napravi dogovor o tome kako bi ti radnici trebalo da budu uvedeni u pravni sistem Srbije

Podsetimo da je Poreska uprava u oktobru pozvala fizička lica koja nisu podnela poreske prijave deviznih priliva iz inostranstva da to samoinicijativno urade, kako bi izbegli prekršajnu odgovornost. U pozivu Udruženja radnika na internetu za današnji protest navedeno je da je država kroz delovanje Poreske uprave ugrozila egzistenciju i budućnost desetine hiljada porodica radnika na internetu.

Na današnjem protestu učestvovali su i radnici na internetu i frilenseri iz desetak gradova u Srbiji među kojima su bili i Kruševljanke i Kruševljani koji su na taj način zaposleni.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Mile kaže:

    Frilenseri žele da plate porez, ali poreznici nisu znali kako da obračunaju poreze tako da sada država traži 80% od novca zarađenog u zadnjih 6 godina, iako do sada se nije mogao obračunati i platiti porez. A inače, porez sa doprinosima je 56% od zarade, a zarade su oko 300-400e, s tim što iako se plati penziono i zdravstveno ne može se dobiti knjižica niti se može otići u penziju jer ne postoji poslodavac. Zahtev je da se razgovara sa državom, što država uopšte nije htela sve do sada. Jel to sve pošteno od strane države?

1 thought on “Radnici na internetu protestom do pregovora sa Vladom

Comments are closed.

back-to-top