“Put za dvoje” – Laureat – Festivala “Snažni duhom”

Postavljeno: 29.09.2017

Gran pri Trećeg Međunarodnog festivala „Snažni duhom“, diptih sa ikonom svetog kneza Lazara, osvojio je film „Put za dvoje“, reditelja  Aleksandra Kuprina iz Rusije. Ova i ostale nagrade dodeljene su na svečanosti zatvaranja u Beloj Sali Kulturnog centra

Sveukupni pobednik ovogodišnjeg, trećeg po redu Međunarodnog festivala pravoslavnog filma „Snažni duhom“ je „Put za dvoje“. Reč je o dokumentarnom filmu koji govori o velikom pravoslavnom putovanju monaha Zakheja koji je, odmah posle zamonašenja dobio tri zadatka: da napravi najbolji tamjan, da ga odveze u mesta gde se dešavaju ratni sukobi i da ga rasporedi po parohijama, i da vojnicima podeli 1500 krstića. Sakuljanje najboljih recepata i obavljanje zadataka vodi Zakheja u čak 15 zemalja sveta, a njegovo  putovanje od više hiljada kilometara i događaje na tom putu beleži reditelj.

Festivalsku nagradu reditelju Aleksandru Kuprinu je, na završnoj svečanosti, uručio predsednik žirija Igor Sobko, a Kuprin je, zahvaljujući se, poručio publici da, ako hoće da sagledaju divan svet i donesu neke odluke u svom životu, treba da pogledaju dokumentarbni film jer no daje mogućnost da sagledamo svet onakvim kakav on jeste i donesemo pravilne zaključke.

Nagrada za najbolji igrani film Festivala, diptih sa ikonom svetog Nikolaja Čudotvorca, pripala je ostvarenju  „Pored nas“. Reč je o takođe ruskom filmu čiji je režiser protojerej Aleksandar Novopašin. Film pokušava da da odgovore o uzrocima ultra radikalizma, terorizma, samoubilačkih napada kod mladih i pogubnom delovanju sekti.  Nagradu je reditelju uručio predsednik žirija Sergej Katjer uz obrazloženje da je, u jakoj konkurenciji, nagrada dodeljena filnu koji je najatuelnijem, najsavremenijem i danas neophodnom filmu.

Film “Pored nas” osvojio je takođe i najviše simpatija gledalaca, a time i diptih sa ikonom Svetog Save, koji je uručila predsednica Skupštine, Jasnina Palurović, a reditelj Novopaškin je naglasio da je ovo nagrada koju deli ceo kolektiv, a objavio je je i kuriozizrtet da je cela njegova porodica učestvovala u filmu, sin kao snimatelj, a kći kao glavna protagonistkinja.

Nagrada za najbolji dokumentarni film, diptih sa ikonom svetog Vasilija Ostroškog, dodeljena je filmu „S ruba pameti“ koji dolazi iz Republike Srpske. Film je režirala Milana Majar, a filmska priča prati sudbinu porodice sirijskih hrišćana koja je u jeku rata iz straha pred teroristima odlučuje da krene put izbeglištva.Milana Majar je, u obraćanju publici rekla da je ovaj film njen pokušaj njen i njenog junaka, Junesa Ajuba, da međunarodnoj zajednici skrenu pažnju na ratna stradanja u Siriji i da utiču na svetske moćnike da zaustave ratove.

I novinarski i omladinski  žiri svoje priznanje dodelili su poljskom filmskom ostvarenju „Volinj“, reditelja Vojteka Smarzovskog. Ovaj igrani film prati ljubavnu priču junakinje Zosje u vreme Drugog svetskog rata i velikih etničkih netrpeljivosti.

Mađu festivalskim nagradama našla su se i priznanja Fonda kneza Lazara. Specijalnom nagradom za očuvanje kulturnog nasleđa nagrađen je dokumentarni film “Zaveštanje”, reditelja Ivana Jovovića, a priznanje za predan rad na festivalu uručeno je i direktoru Festivala, Filipu Kudrjašovu.

Episkop Eparhije kruševačke, David, dodelilo je arhijerejsku gramatu filmu “Dijadema starca”, gramatu je u njegovo ime dobitniku, reditelju Konstantinu Cercvadzeu iz Gruzije, uručio sekretar Eparhije, protojerej stavrofor Dragi Veškovac koji je preneo i Vladikine pozdrave Festivalu.

Umetnički program tokom zavšne večeri potpisusu Sanja Maksimović i Ivana TodosijevićNa kraju završne svečanosti prikazan je i dokumentarni film Valerija Timoščenka „Srbija. Ljubavno iskustvo“, reditelja Valerija Timoščenka. Ova dokumetarna priča o našoj zemlji, napravljena tokom jednog putovanja po Srbiji, kako su poručili autori filma, rađena je za ruske gledaoce, ali, kako se čulo u najavi filma, „karakteristika ljubavi je takva da neko ko vas voli vidi u vama i ono što vi sami ne vidite“ pa je film i prilika da kroz njega i Srbi nešto saznaju o sebi.

Ostale vesti

back-to-top