Prvi Salon umetničke knjige u gradskoj biblioteci 

Postavljeno: 19.06.2020

Iz ideje da se povežu dve komplementarne grane: biblioteka i umetnost, rodio se projekat „Knjiga kao umetnički predmet“ koji je u Narodnoj biblioteci kruševac započet uvodnim predstavljanjem opštoj javnosti malo poznatog umetničkog medija – umetničke knjige. U nastavku projekta koji se očekuje ove jeseni, tema umetničke knjige kao samostalnog umetničkog objekta okupiće međunarodne stručnjake, a rezultat ćer biti razvijanje Salona umetničke knjige kao posebnog, reprezentativnog umetničkog prostora unutar bibliotečkog rada

„Umetnička knjiga – savršen objekat” naziv je događaja koji je, kako je rekla magistarka vizuelnih umetnosti Anica Tucakov, teoretičarka stripa i istoričarka umetnosti, saradnica Narodne biblioteke Kruševac u ovom projektu, uvod u manifestaciju posvećenu umetničkoj knjizi kao fenomenu koji ima istorijske preteče u nekim od najznačajnijih umetničkih pokreta tokom dvadesetog veka. 

Kao samostalna disciplina, umetnička knjiga je osvojila taj status tokom tedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka  kao umetnički objekat koji je podjednako prisutan kako u bibliotekama tako i u zbirkama najznačajnijih umetničkih muzeja. Najznačajnije institucije u oblasti vizuelne umetnosti danas poseduju značajne kolekcije, a neki od najznačajnijih vizuelnih umetnika su stvarali dela u oblasti umetničkog objekta inspirisani knjigom – objasnila je Tucakov za kruševacgrad, dodajući da je naša scena kada je reč o umetničkoj knjizi veoma živa, da je produkcija bogata i da postoji velika predistorija i u našoj istoriji umetnosti i našoj istoriji uopšte za ovaj umetnički medij.

Umetnička kniga korene vuče još iz 18. veka, povezuje se sa nekim delima Goje, Delakroa i Manea, ali se njeni počeci pre svega vezuju za Vilijama Blejka i njegovu zbirku „Pesme nevinosti i iskustva“ iz 1879. godine. –Njegove ilustacije se često nadovezuju na reči i proširuju im značenje, imaju pripovedački karakter– rekla je Anica Tucakov, otvarajući uvodne aktivnosti projekta. Osim uvodnog predavanja, ove aktivnosti obuhvatile su u radionicu koju je kruševačkim gimnazijalcima držao Mane Radmanović,vizuelni umetnik i dizajner, profesor na Fakultetu za medije i komunikaciju.

Projekat kruševačke biblioteke “Knjiga kao umetnički predmet“ sufinansira Ministarstvo kulture Republike Srbije. Mr Snežana Nenezić, direktorka Biblioteke, objasnila je da  će se glavne aktivnosti na projektu događati ove jeseni, uz, kako je rekla, međunarodno učešće relevantnih osoba koje se bave ovom problematikom, te kroz uspostavljanje jedne reprezentativne izložbe. –Cilj projekta je da se ovakve manifestacije ne dešavaju samo u Beograd i Novom Sadu, već i u drugim gradovima Srbije. Kruševac je na osnovu realizacije prethodnih projekata prepoznat kao mesto gde takav projekat može da se realizuje – naglasila je Nenezić i dodala: 

Mi smo pre nekoliko godina počeli da formiramo umetničku zbirku u Biblioteci i da apliciramo na konkurse kod Ministarstva kulture. Zbirka se godišnje dopunjava sa po nekoliko umetničkih dela, a naša kolekcija stručne literature koja je u čitaonici sa stručnom knjigom ima veliki broj naslova iz istorije umetnosti i osim toga i knjiga koje se bave problematikom filma, dizajna. Kako je ova kolekcija u razvoju i kako su najnoviji trendovi u bibliotečko informacionoj delatnosti da se ova odeljenja na neki način odvajaju i postaju kao mali muzeji u okviru biblioteka, mi se nadamo da ćemo u narednom periodu, sa povećanjem naših prostornih kapaciteta, imati mogućnost da našim sugrađanima adekvatno predstavimo ovaj sadržaj.

Biblioteka je, u sklopu projekta u hodniku na prvom spratu pripremila i malu izložbu najreprezentativnijih dela u oblasti umetničke knjige iz svog fonda. – To su dela koja se ne iznose na korišćinje i predstavljaju neku vrstu muzejskih primeraka – objasnila je Snežana Nenezić.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top