Proglašeni pobednici ekološkog konkursa “rEKOnstrukcija”

Postavljeno: 11.12.2020

“Pošumljavanje kako bi nadoknadili za svoju emisiju ugljenika” predlog je koji je osvojilo prvu nagradu na ekološkom konkursu SBB fondacije “rEKOnstrukcija”, a poslala ga je Ivana Stevanović Hempfling iz Kruševca. Druga nagrada otišla je u Pirot a treća u Požegu

Učesnici konkursa “rEKOnstrukcija” , koji je deo inicijative “Ne prljaj. Nemaš izgovor!”, tokom proteklih mesec i po dana slali su snimke ili fotografije na kojima se vidi na koji način oni , kroz svakodnevne životne navike, brinu o svojoj okolini

Na konkurs je stiglo 510 predloga a, kako se navodi u saopštenju Fondacije, autorka pobedničkog ekološkog rešenja“Pošumljavanje kako bi nadoknadili za svoju emisiju ugljenika”, na 37 ari zemljišta u blizini Kruševca sadi šumu i doprinosi borbi protiv klimatskih promena. Kao nagradu za ovo ekološke rešenje, Ivana Stevanović Hempfling, dobila je električni sklopivi bicikl.

Drugu nagradu na konkursu, električni trotinet, osvojio je predlog “Oživljavanje sela Pakleštica u okolini Pirota”, autorke Sanje Madić i , kako se navodi u obrazloženju, pravi je primer kako treba brinuti o budućnosti mesta u kome živimo, te kako složna zajednica može mnogo toga da uradi za čistiju i zdraviju životnu sredinu.

Treće meseto i sklopivi bicikl, pripao je Fioni Stokić iz Požege, za predlog “Ulepšaj svet oko sebe”. Autorka ovog predloga je, prema mišljenju komisije, na najkreativniji način uspela da predstavi poruku koja je pratila njeno ekološko rešenje, a koja glasi “Ništa ne bacaj, ne zagađuj, sve ćemo iskoristi, reciklirati, naći mu primenu i neko će u tome uživati”.

Četvrto mesto na konkursu podelilo je pet autora, nagrađeni su setovima badmintona, a zbog velikog broja izuzetnih ekoloških projekata žiri SBB fondacije je odlučio da dodeli još 10 specijalnih nagrada, te da se malim znakom pažnje zahvali i svim ostalim učesnicima.

“rEKOnstrukciju” su podržali i brojni saradnici i javne ličnosti među kojima su poznati glumci, voditelji, ekološki aktivisti i mnogi drugi koji su prepoznali značaj ovakve akcije i čiji su prioritet i misija borba za očuvanje životne sredine.

Uz zahvalnost svima koji su se odazvali i uzeli učešće u konkursu, SBB fondacija poručila je učesnicima da nastave da menjaju svet oko sebe jer je, podsetili su, zajednička misija svih nas da naša planeta bude zdrava.

Inače, u okviru kampanje “Ne prljaj, Nemaš izgovor!” koju SBB fondacija sprovodi poslednjih pet godina i koja ima za cilj podizanje svesti o tome koliko je svako važan u procesu zaštite životne sredine, godišnje se očisti oko 30 gradova širom Srbije. Do sada je podeljeno 43.000 eko kesa, donirana su 22 dečija igrališta, a u ekološkim izazovima učestvovalo je više od 52.000 dece.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top