Privatnik „leči“ Apoteku?

Postavljeno: 07.10.2019

Izbor koncesionara za Zdravstvenu ustanovu Apoteka trebalo bi da bude sproveden do kraja godine. Predviđeno je davanje u zakup 26 objekata u Rasinskom okrugu u roku od 15 godina za obavljanje farmaceutske delatnosti. Koncesionar je obavezan da preuzme deo zaposlenih. U sindikatu Apoteke kažu da ustanova i zaposleni, kojima se duguje devet plata, najpre treba da prežive do tada. Najavljuju mogućnost da radici tuže Grad, koji je po Zakonu bio obavezan da u julu počne isplatu dugovanja Apoteke

Odluka o usvajanju koncesionog akta za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou, koju su nedavno podržali odbornici Skupštine Grada trebalo bi, kako je između ostalog navedeno u tom aktu, da obezbedi kvalitetnu farmaceutsku uslugu na području Rasinskog okruga. To je i način da lokalna samouprava namiri dugovanja Apoteke, na šta je postala obavezna  nakon što je u martu ove godine usvijen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Dugovanja su, prema tada urađenom preseku, iznosila skoro 349 milion dinara. Upravo je izmena zakonodavstva, smatraju u Gradskoj upravi, bila jedan od razlog za neuspeh javno privatnog partnerstva za Apoteku, za šta je poziv tada bio u toku, te se potom pristupilo izradi akta za javno privatno partnerstvo sa elementima koncesije.

U dokumentu koji definiše to partnerstvo navedeno je da bi koncesionaru na 15 godina bio ponuđen zakup 26 objekta u Kruševcu i opštinama Okruga, da bi on morao da nastavi da obavlja farmaceutsku delatnost, renovira objekte, kao i da ponudi posao delu zaposlenih.

Nije precizirano koliko bi zaposlenih novi vlasnik trebalo da preuzme, ali je navedeno da će tačan broj biti definisan ugovorom koji će biti potpisan sa koncesionarom. Trenutno Apoteka ima stotinak zaposlenih među kojima je desetak nemedicinskih radnika. 

Odlukom nije predviđena obaveza da interesent za koncesiju u trenutku podnošenja ponude ima osnovanu privatnu zdravstvenu ustanovu, ali je obavezan da je osnuje ukoliko njegova ponuda bude ocenjena kao najpovoljnija.  

U dokumentu se podseća da su problemi u poslovanju Apoteke nastali usled promena na tržištu distribucije lekova, uslovljenih izmenama propisa iz 2013. godine, na osnovu kojih je RFZO stekao pravo da zaključuje ugovore za izdavanje lekova na recept i sa privatnim apotekama, pri čemu one nisu obavezne da sprovode javne nabavke, za razliku državnih apoteka. 

Predviđeno je i da se procedura izbora privatnog parnera sprovede do početka decembra, a da se ugovor potpiše do kraja godine. Novi vlasnik bi potom od januara trebalo da preuzme obavljanje farmaceutske delatnosti u objektima Apoteke Kruševac. 

J.B.

Kako preživeti do koncesije?

Odgovarajući na novinarsko pitanje o koncesiji za Apoteku, za šta bi uskoro trebalo da bude raspisan javni poziv, Marko Miljković, predsednik sindikata u Apoteci Kruševac, je kazao da je najveći problem kako da ta zdravstvena ustanova i zaposleni prežive do realizacije tog partnerstva.

– Stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u martu ove godine, Grad je bio u obavezi da u julu počne sa isplatom svih dugovanja Apoteke, među kojima su i plate zaposlenih. Gradska uprava nije postupila po Zakonu, nije rebalansom budžeta opredelila sredstva za naše plate. Nisu pokazali spremnost da pomognu ustanovi da opstane do trenutka koncesije, jer je zbog dugovanja otežana i nabavka robe, a kada nema robe nema odakle da bude ni zarada – kazao je on.

Zaposleni u Apoteci sada primaju drugi deo prošlogodišnje decembarske plate, odnosno duguje im se devet zarada.  Razmišljaju da, kako je dodao Miljković, ukoliko Grad ne obezbedi makar jednokratnu pomoć, podnesu tužbe protiv lokalne samouprave.

Akt o koncesiji nedostupan javnosti?

Odluka o koncesionom aktu za Apoteku Kruševac našla se pred odbornicima Skupštine Grada po hitnom postupku, odnosno ubačena je na dnevni red zasedanja na samom zasedanju. To znači da odbornici nisu mogli unapred da pogledaju dokument, koji ima četrdesetak strana i obuhvata ozbiljnu ekonomsku analizu isplativosti, pre nego što su za njega glasali. Pomenuta odluka, odnosno koncesioni akt, ne nalazi se ni među dokumentima za sednicu Skupštine Grada, koji su objavljeni na sajtu Grada Kruševca.

Ostale vesti

back-to-top