+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Primenom Zakona o opštem upravnom postupku gradjani štede 6 miliona sati

Primenom Zakona o opštem upravnom postupku gradjani štede 6 miliona sati

Predstavnici lokalnih samouprava iz Rasinskog, Raškog i Topličkog okruga, te brojnih institucija prisustvovali su danas sastanku u Kruševcu na kome su sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave razgovarali o punoj primeni novog Zakona o opštem upravnom, koja treba da počne 1. juna naredne godine

picsart_11-28-04-32-19Pomoćnik ministra za razvoj dobre uprave u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dražen Maravić kazao je da se u izmene tog Zakona krenulo kako bi se omogućilo gradjanima da brže, jednostavnije, jeftinije i sa manje utrošenog vremena obave poslove koje imaju sa upravom, a da je cilj da uvodnjenjem elektronske uprave zaposleni u jedinicama lokalne samouprave i državnim oragnima budu rasterećeni šalterskih poslova.

Podsetio je da odredba tog Zakona o razmeni podataka iz službenih evidencija kao obaveza samih organa stupila na snagu u avgustu, što u praksi znači da gradjani više ne moraju da idu od šaltera do šaltera sakupljaći razna dokumenta, već to čini odredjeni državni organ, te da se do sada pokazalo da se ta odredba primenjuje dobro i u velikom broju slučajeva.

– Ponekad ima dilema da li nešto potpada pod tu odredbu, može doći do zastoja dok se obave konsultacije sa nadležnim službama, treba imati u vidu da ima više od 180 zakona koji uredjuju isto toliko posebnih upravnih postupaka, a ovo je jedan opšti zakon koji treba primenuti u 180 posebnih procedura i normalno je da negde može doći do greške – rekao je Maravić.

Problemi, dodao je, mogu nastati i zbog kapaciteta institucija, koje imaju velike baze podataka, da ih lako učine dostupnim.

– Na primer Zakon nije propisao konkretno na koji način organi treba da razmene podatke koje o gradjanima imaju u svojim evidencijama, a najlogičnije je da to bude elektronski. Tu leži izazov da se stvore preduslovi da to bude brzo ali i bezbedno, jer razmenjujemo podatke o gradjanima, moraju da budu zaštićeni– objasnio je on.

U okviru priprema za punu primenu Zakona, dodao je, radi se na stvaranju uslova za elektronsku razmenu podataka iz službenih evidencija, odnosno na povezivanju centralnih državnih organa, onih koji imaju najveće baze podataka o gradjanima sa svim drugim organima koji vode odredjene postupke i kod kojih gradjani dolaze.

– Tu se radi o uštedi od 6 do 7 miliona radnih sati gradjana godišnje, to je vreme koje su do sada provodili šetajući od šaltera do šaltera prikupljajući dokumenta koja sadrže odredjene podatke.

picsart_11-28-04-40-42

Najvidljivija novina Zakona će, kako je kazao, biti jednistveno upravno mesto, što je koncept koji je sada prvi put predvidjen ovim zakonom, a već je primenjen kroz servis „Bebo, dobrodošla na svet“.

– Njime smo omogućili da roditelji u porodilištima mogu da završe na jednom mestu za 15 minuta čitav niz postupaka vezanih za radjane bebe, smanjili smo utrošak vremena gradjana sa 7 radnih sati na 15 minuta, ta procedura je zaživela u najvećem broju porodilišta. To je primer kako će se raditi, poći će se od neke životne situacije, pogledaće se posebni postupci koji treba da se vode, do sada su ih vodili organi zasebno, a ubuduće će na jednom mestu moći sve da obave i ukoliko može da sve bude elektronski – objasnio je Maravić.

Načelnik Gradske uprave Kruševac, Ivan Andjelić, kazao je da je povodom primene pomenute odredbe Zakona u Kruševcu u prethodnom periodu organizovano više sastanaka sa imaocima javnih ovlašćenja, da se sa primenom krenulo te da za sada nema ozbiljnijih prepreka.

– One su se javljale u početku kada je trebalo uskladiti način komunikacije sa imaocima javnih ovlašćenja. Rasinski upravni okrug je organizovao niz sastanaka o tome i svako je od imalaca javnih ovlašćenja na svom sjatu postavio uputstvo kako se dolazi do odredjenih podataka iz evidencije tog oragana– precizirao je Andjelić.

Konsultativni sastanak u Kruševcu organizovan je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, kroz projekat „Ka dobroj upravi usmerenoj ka gradjanima“ koji se finansira iz Fonda za dobru upravu.

Predstavnici lokalnih samouprava iz Rasinskog, Raškog i Topličkog okruga, te brojnih institucija prisustvovali su danas sastanku u Kruševcu na kome su sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave razgovarali o punoj primeni novog Zakona o opštem upravnom, koja treba da počne 1. juna naredne godine Pomoćnik ministra za razvoj dobre uprave u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dražen Maravić kazao je da se u izmene tog Zakona krenulo kako bi se omogućilo gradjanima da brže, jednostavnije, jeftinije i sa manje utrošenog vremena obave poslove koje imaju sa upravom, a da je cilj da uvodnjenjem elektronske uprave zaposleni…

Review Overview

Rejting korisnika 4.75 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Milutin Mojsilović, poslednji naivac bošnjanske kolonije

U Bošnjanu kod Varvarina, nekada selu harmonikaša i Kolonije naivnih slikara, sve je manje muzičara, a od nadaleko čuvenih naivaca ...

Stefan Golubović: I u Leskovcu Trajal može do pobede

U osmom kolu Prve lige Srbije, FK Trajal gostuje u ponedeljak, od 16 sati, u Leskovcu ekipi Dubočice, koja je ...

Sa rekonstrukcijom Trga kruševački skejteri ostaju bez omiljenog prostora

Čuveni plato ispred “Kocke” u Kruševcu, mesto je gde se već decenijama vozi skejt, a zbog rekontrukcije Trga kosovskih junaka, ...

Statistika: kruševačka julska neto plata 50.470 dinara

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna plata u julu bez poreza i doprinosa u Kruševcu iznosila 50.470 ...

Ivanović i Jordanov pred utakmicu sa Metalcem: Samo pobeda!

Ovog vikenda se nastavlja fudbalsko prvensto Super lige Srbije. Napredak dočekuje novajliju u ovom rangu takmičenja, Metalac iz Gornjeg Milanovca, ...