Preporuka za čitanje: Zmajeva lirika za decu

Postavljeno: 31.07.2022

Leto je vreme odmora i opuštanja te mnogi tada uplove u svet književnosti jer konačno mogu da odvoje vreme za to. Knjiga je uvek dobro društvo na plaži i bazenu, a kako biste lakše odlučili koja će vam ovog leta praviti društvo, naša redakcija je i ovog leta pripremila preporuke za čitanje. Ovog vikenda, za najmlađe čitaoce preporučujemo “Riznicu pesama za decu” Jovana Jovanovića Zmaja, jednog od naših najvoljenijih pesnika.

Zbog širokog opsega publike, Zmaj je nosio epitet narodnog pesnika. Umeo je da odgonetne tajne dečjih želja i snova i da ilustruje svet dečje mašte. Poeziju je počeo da piše još kao gimnazijalac, a pokazivao je slikarski i crtački talenat, pa je zahvaljujući neobično kitnjasto stilizovanom naslovu lista “3. maj” dobio nadimak Zmaj. Poslednjih godina života, intezivno je pisao za decu i mlade i uređivao listove među kojima je naročito bio popularan “Neven”.

Zmajeve pesme za decu pozivaju na igru, ali imaju i vaspitni karakter. Na šaljivi način, opevao je različite aspekte dečjeg odrastanja, često opisujući dečju razmaženost i preteranu brigu roditelja. Najpoznatije pesme su: “Svet”, “Taši taši”, “Materina maza”, “Dete i leptir”, “Žaba čita novine” i “Pačija škola”.

Pesme odlikuje melodičnost i dobra rima, a jezik je prilagođen dečjem uzrastu i svetu odrastanja. Opevao je brojne dečje igre, druženja, nestašluke i bezazlene nesuglasice. Mnoge govore o odnosima između braće i sestara, kao i o njihovom odnosu prema bakama i dekama, svojim vernim zaštitnicima i čuvarima tajni, uvek punim razumevanja za razne nestašluke.

Zmaj je opisivao i ljubav koju su deca gajila prema životinjama, pa su neretki junaci pesama bili mačići, kuce, pačići, guske i konji. Poseban tematski krug posvetio je školi, u kom je na šaljiv i bezazlen način govorio o učiteljima i đačkim nevoljama, koji su mučili muku sa teškim gradivom.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top