Preminula Vera Nikolić

Postavljeno: 28.06.2021

Jedina srpska seniorska svetska rekorderka u kraljici sportova i svojevremeno dvostruka prvakinja Evrope na 800 metara, Vera Nikolić – Ćasić, preminula je noćas na Institutu za neurohirurgiju u Beogradu

20. jula 1968. godine devojka iz sela Grabovac, kraj Despotovca, zadivila je sportski svet. Trebalo joj je 2 minuta i pet stotinki da u Londonu na stadionu Kristal Palas napravi senzaciju.

U okršaju sa najboljim atletičarkama na svetu Vera Nikolić je te daleke 1968. godine na Otvorenom prvenstvu Engleske u trci na 800 metara postavila svetski rekord. U London je došla sa najboljim rezultatom sezone. Kako je kasnije pričala dodatno ju je motivisalo to što je sva pažnja novinara i foto-reportera bila usmerena na Lilijan Bord, veliku nadu engleske atletike.

– Povela sam trku znajući da nemam šta da čekam pošto je ona bila odlična četiristometrašica. Želela sam da nametnem brz tempo, ali prvih 400 metara smo prošle sa sporih 60.08. Onda je počela sumanuta jurnjava do cilja… Srušila sam svetski rekord. Nastalo je pravo oduševljenje čak i među hladnim Englezima. Od sreće pala sam u travu. Ta slika s mojim srećnim brojem 44 brzo je obišla svet -pričala je kasnije.

Nakon 50 godina od ovog podviga Vera Nikolić kroz osmeh kaže da je pola veka prošlo brzo.

Po povratku iz Londona Vera je u Jugoslaviji bila velika zvezda. Posle velike euforije želje ljubitelja atletike su porasle pa su od nje svi u Jugoslaviji očekivali da sa Olimpijade u Meksiku donese zlato. Nije izdržala i podlegla je pritisku i u finalnoj trci je odustala.

Nakon uspešne takmičarske karijere Vera Nikolić ostala je u našoj atletici radeći sa mladima.

Na Evropskom prvenstvu u Atini 1969. osvojila je bronzu, 1971. u Helsinkiju na Evropskom osvojila je zlato. Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine osvaja 5. mesto sa novim jugoslovenskim rekordom 1:59 i 5 desetinki. Sa 26 godina Vera Nikolić zauvek izlazi iz sprinterica.

Po dolasku u Kruševac, svoje dragoceno atletsko znanje prenosila je nesebično mladim takmičarima Atletskog kluba Kruševac.

Vreme i mesto sahrane Vere Nikolić biće naknadno saopšteni.

S.M.

Ostale vesti

back-to-top