Predstavljene izmene u javnim pozivima za sredstva iz IPARD programa

Postavljeno: 10.08.2021

Na okruglom stolu održanom u prostorijama Regionalne privredne komore, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Odeljenjem za upravljanje IPARD programom i Upravom za agrarna plaćanja, održana je prezentacija Mere 3 IPARD programa koja se tiče modernizacije u prerađivačkom sektoru, pre svega u sektoru prerade mesa, mleka, jaja, voća povrća i grožđa. Cilj podsticaja jeste povećanje produktivnosti i konkurentosti prerađivačkog sektora, povećanje izvoza kao i dostizanje neophodnih evropskih standarda

Smisao okruglog stola bio je da se privrednici upoznaju sa izmenama koje nosi novi poziv ali i da postave pitanja ukoliko imaju nedoumica kako bi pravovremeno dobili odgovor. Na današnjem sastanku predstavljen je i IPARD 3 program za predstojeći period od 7 godina koji sa realizacijom počinje od naredne godine.

– Ideja današnjeg skupa jeste da privrednici preliminarno čuju šta je to zamišljeno da se sprovodi u tom programu, koje su novine i koje su izmene u odnosu na sadašnji porogram, a ono što je najvažnije jeste da obezbedimo konsultaciju odnosno da sami privrednici prokomentarišu to što čuju, da daju svoje predloge i sugestije, a sa druge strane Ministarstvo odgovori da li je nešto realno i prihvatljivo. U zavisnosti od toga koliko dobro odradimo taj konstitutivni proces toliko dobro će biti napisane mere, a mi ćemo bolje povlačiti sredstva od Evropske unije – kazao je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije.

Da je pospešivanje prerade poljoprivrednih proizvoda glavni cilj u narednom periodu istakao je pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Boško Umetić.

– Danas promovišemo Meru 3 sa željom da se kroz primarne kapacitete pospeši i prerada kao takva, jer prerada jeste svrha dodavanja vrednosti i želja je Ministarstva da se sve ono što poljoprivrednici proizvedu na neki način dodatno oplodi i donese određenu dobit – napomenuo je on.

Javni poziv za Meru 1 IPARD programa, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, raspisan je i traje do 10. septembra, dok se očekuje da javni poziv za Meru 3 bude raspisan do kraja ove ili najkasnije početkom sledeće nedelje. Javni poziv za Meru 7, koja se odnosi na investicije u ruralni turizam, biće raspisan početkom septembra.

– U kratkom periodu imamo tri javna poziva sa značajnim sredstvima, bitno je reći da su sredstva već obezbeđena, 75 odsto učešća Evropska unija je već deponovala na naše račune i mi to već možemo da koristimo, od nas se očekuje da kroz nacionalni budžet dodamo još 25 odsto – istakao je Umetić.

Inače, IPARD je pretpristupni program Evropske unije koji se odnosi na ruralni razvoj. Kada je reč o Srbiji on se odnosi na period od 2014. do 2020. godine. Program IPARD 3 će biti naslednik IPARD 2 programa, za period 2021-2027.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top