Predstavljena publikacija o 124 godine kruševačkog sporta

Postavljeno: 28.11.2021

Monografija obuhvata sportska dešavanja tokom 124 godine, odnosno od 1897. godine, od kada datiraju prvi pisani podaci o organizovanom bavljenju sportom

Publikacija „Kruševački sport kroz istoriju“, autora Aleksandra Nikolića, koju je on pripremio, a Sportski savez Kruševac izdao povodom 650 godina grada, predstavljena je ovdašnjim sportskim poslenicima i javnosti.

-Ona prati istorijski razvoj 37 kruševačkih sportova, a na  445 strana  teksta,  bogato ilustrovanih fotografijama iz različitih perioda, knjiga štiti od zaborava sve ono što u svetu sporta u ovom gradu ne sme da se zaboravi. Cilj je bio da se zabeleže važni istorijski podaci iz oblasti sporta u Kruševcu i pokuša da se od zaborava otrgnu pioniri razvoja ovdašnjeg sporta, sportske organizacije i sportske institucije koje su uticale na rast i razvoj kruševačkog sporta – navodi autor Aleksandar Nikolić, inače tehnički sekretar u ovdašnjem Sportskom savezu.

Detalji iz publikacije, koja bi trebalo da dobije elektronsko izdanje koje će građanima biti dostupno na sajtu Sportskog saveza Kruševac, predstavljeni su uz prisustvo tridesetak predstavnika javnog i sportskog života.

Osim predsednika ovdašnjeg Sportskog saveza, Bojana Obradovića i autora Aleksandra Nikolića obratio se recezent prof.dr Vladimir Koprivica, ali i akteri opisanih  istorijskih događaja poput Mladena Mlađe Nešića,  istaknutog sportskog pedagoga i jedne od kruševačkih sportskih legendi.

Izmedju ostalog rečeno je da je ovo svojevrstan nastavak tradicije, nasleđene od bivše SOFK- Kruševac, koja je  davne 1971. godine izdala publikaciju „25 godina organizovanog bavljenja fizičkom kulturom u gradu Kruševcu“, a povodom tadašnjeg velikog jubileja, šest  vekova od osnivanja Kruševca. Autor je bio Desimir Zdravković –Ćesa, tadašnji sekretar SOFK-Kruševac.

Izdavanje publikacije „Kruševački sport kroz istoriju“ podržali su Grad Kruševac, Sportski savez  Srbije, preduzeće „Hemofluid“  i Agencija za fizičko i tehničko obezbeđenje „Alfa gard“.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top