+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Predstavljen sporazum o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave

Predstavljen sporazum o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave

Predstavnici osamnaest gradova i opština danas su u kruševačkoj Gradskoj upravi prisustvovali  predstavljanja Sporazuma o međuopštinskoj saradnji gradova opština sliva Zapadne Morave. Reč je o projektu koji ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama

Prema rečima Đorđa Stanišića, generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) , Sporazum o saradnji koji bi trebalo da potpišu gradovi i opštine koje pripadaju slivu Zapadne Morave, rezultat je višegodišnjeg rada na više polja, pre svega  u cilju formiranja zajedničke službe koja bi delovala u mogućim vanrednim situacijama.

Suština je u prevenciji, jer smo u prošlosti svi trpeli posledice zato šton nije bilo dovoljno povezanosti, sistema  ranog upozoravanja, zajedničkog planiranja. Sporazumom će se obezbediti formiranje odgovarajuće stručne službe čije će sedište biti u Kruševcu a centar obuke  u Kraljevu i gde će praktično potpisnice u svim gradovima dati doprinos da zajednička služba dobro radi – kazao je Stanišić.

Objasnio je da je sporazumom predviđeno kako bi trebalo da izgleda ta sistematizacija, te na koji način će gradovi i opštine participirati , shodno broju stanovnika, u ukupnim troškovima rada službe.

Smisao je da imamo zajedničke planove i mogućnost da blagovremeno isplaniramo sredstva. Ne može Kruševac napraviti plan ukoliko to nisu uradili i svi ostali u nizu ovih 18 gradova i opština, jer su  posledice svuda iste, jer priroda ne poznaje ni administrativne ni opštinske ni gradske granice – objasnio je on.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave podsetio je da je inicijativa “Sliv Zapadne Morave” pokrenuta 2014. godine kada smo, kako je kazao, posle katastrofalnih poplava razmislilo o toma kako da se naše jedinice lokalne samouprave  bolje organizuju u slučaju elementarnih nepogoda.

Tokom ovih pet godina dosta se učilo i radilo. Trebalo je doneti  odgovarajuće zakonom regilisane odnose, a zatim i unaprediti znanja i kapacitete kod ljudi na lokalu koji se bave pitanjima vanrednih situacija, upravljanjem civilnom zaštitom…Uopšte, trebalo je podići nivo svesti kod građana, kako bi se omogućilo bolje organizovanje i bolja priprema za vanredne situacije – rekao je Bošnjak.

Prema njegovim rečiam, očekivanja su da gradovi i opštine, udruženi u ovaj sliv, za 2020. godinu u svojim budžetima izdvoje odgovarajuća sredstva, te da  zaposleni počnu da rade svoje prve poslove u prvoj zajedničkoj službi. Svemu ovome, prethodio je novi zakon o lokalnoj samoupravi, novi zakon o sprečavanju smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i novi zakon o dobrovoljnim vatrogasnim društvima, kao i unapređenje čitavog službeničkog sistema i sistema stručnog usavršavanja.

Ono što nas kao ministarstvo zanima je dalja racionalizacija i optimizacija ovih poslova zajedno sa državnim organima, kao i bolje povezivanje sa zemljama u okruženju koje smo i do sada imali sa Hrvatskom i Republikom Spskom. Ostvarili smo i značajne projekte sa Rumunijom i Bugarskom u prekograničnoj saradnji i čini nam se da će ova inovativna inicijativa koja je došla u Srbiju dovesti do toga da se sve zemlje u Jugoistočnoj Evropi na ovaj način bolje povežu i da političke granice koje postoje, praktično više ne postoje kada su u pitanju elementarne nepogode i klimatske promene – rekao je Bošnjak.

Da će  Kruševac kao vodeći grad u celokupnom postupku snositi i najveću odgovornost ali i deliti sa drugima njihova iskustva kada su u pitanju vanredne situacije, kazala je gardonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović.

Sa nama su danas ovde svi relevantni predstavnici gradova i opština, sve odluke moraju proći određene procedure i biti usvojene u skupštinama svih gradova, tako da se nadam da ćemo već početkom sledeće godine imati objedinjenu službu koja će raditi sa svim gradovima i na taj način pomoći da se na adekvatan način odreaguje u nekoj vanrednoj situaciji, poput poplava i slično- kazala je Palurovićka.

Inače, na jačanju kapaciteta jedinica lokalnih samouprava u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, u proteklih nekoliko godina radila je Stalna konferencija gardova i opština (SKGO), u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu,  koordinatorima iz gradova i opština sliva Zapadne Morave , uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i UNDP.

Izmene i dopune  Zakona o lokalnoj samoupravi i donošenje novog Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama, otvorili su put da se ovakav vid saradnje podigne na jedan viši nivo, kroz njenu institucionalizaciju, formiranje zajedničke Službe sliva, što je kao pre svega originalna ideja , ocenjeno najvišom ocenom od strane MDULS i Vlade Srbije.

D.P.

   

Tekst je deo projekta “Udruženi do očuvanja jezera Ćelije – Regionalno je održivo” koji su finansijski podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji su dodelili stredstva.

 

Predstavnici osamnaest gradova i opština danas su u kruševačkoj Gradskoj upravi prisustvovali  predstavljanja Sporazuma o međuopštinskoj saradnji gradova opština sliva Zapadne Morave. Reč je o projektu koji ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama Prema rečima Đorđa Stanišića, generalnog sekretara Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) , Sporazum o saradnji koji bi trebalo da potpišu gradovi i opštine koje pripadaju slivu Zapadne Morave, rezultat je višegodišnjeg rada na više polja, pre svega  u cilju formiranja zajedničke službe koja bi delovala u mogućim vanrednim situacijama. - Suština je u prevenciji, jer…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

I Napredak i Trajal svoje prvenstvene utakmice igraju već u petak na gostujućim terenima. Voždovac u Beogradu od 20 sati ...

Predstave ponovo na Slobodištu 

“Pod ovim nebom” naziv je pozorišne revije koju Kruševačko pozorište organizuje na otvorenom, na sceni na Slobodištu. Takvu odluku ovdašnje Pozorište ...

Paketi pomoći za najugroženije starije sugrađane

U toku je podela 150 humanitarnih paketa socijalno najugroženijim staračkim samačkim domaćinstvima sa seoskog područja. Akciju sprovodi kruševački Crveni krst, ...

Za dualno obrazovanje 180 mesta u Okrugu

Đaci u Rasinskom okrugu će u narednoj školskoj godini po dualnom sistemu moći da se obrazuju za šest zanimanja. Prema ...

Otvoren novi sportski teren u Kruševcu

Multifunkcionalno sportsko igralište za fudbal, košarku i rukomet, koje je kompanija Mocart u okviru akcije “Sto terena za jednu igru” ...