Tradicionalna manifestacija u Grad Stalaću – “Morava nas voda od’ranila”

Postavljeno: 22.06.2021

Program se, tradicionalno, od 1995. godine, u podnožju Kule Todora od Stalaća, održava svake godine na praznik svete Trojice. Ovogodišnji kulturni program je ulepšala glumica Danica Petrović monodramom “Princeza Olivera”, kao i vokalni solista Sanja Ivanović iz Kruševca i KUD “Zapis” iz Trstenika. Domaći učesnici: KUD “Vojvoda Prijezda” iz Stalaća, veterani “Moravica” iz Ćićevca i najmlađi učesnici – učenici OŠ ”Vojvoda Prijezda” iz Stalaća i OŠ “Dositej Obradović” iz Ćićevca doprineli su kvalitetu programa

U prepodnevnim časovima, slikar naive Zoran Anđelković Kec iz Mrzenice je sa svojim kolegama organizovao likovnu koloniju i izložbu radova:

– Uprkos koroni i obavezama koje smo nasledili, uspeli smo i da ove godine organizujemo ovu manifestaciju na zadovoljstvo svih građana opštine Ćićevac i to po 25. put. U poslednjih četvrt veka Grad Stalać je posetio veliki broj eminentnih dramskih umetnika, horskih pevača, instrumentalista, vokalnih solista i kulturno umetničkih društava.

Ovogodišnju kulturnu manifestaciju u Grad Stalaću organizovali su Centar za kulturu Ćićevac i Mesna zajednica Grad Stalać, a podržala Opština Ćićevac.

– Rukovodstvo Ćićevca je odlučno i spremno da ovaj kraj, bogat kulturno – istorijskim nasleđem i turističkim potencijalom oživi i približi posetiocima – kaže Mirjana Krkić, predsednica Opštine Ćićevac.

Korak ka tome su projekti čija realizacija počinje: ambijentalno osvetljenje Kule Todora od Stalaća, osnivanje zavičajnog muzeja, ali i izgradnja lokalnog puta Braljina – Trubarevo. Dolina Južne Morave, Kula Todora od Stalaća kao i ostaci više od 70 manastira, crkava i crkvišta na području Mojsinjsko – poslonskih planina biće uvršteni u turistički sadržaj opštine Ćićevac.

– Očuvanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa je zadatak svake odgovorne lokalne samouprave, ali i pojedinaca koji žele da njihovo društvo i narod traju u vremenu i prostoru. Pored ekonomskog razvoja, podjednako je važno i očuvanje identiteta srpskog naroda, razvoj kulture i negovanje tradicije – kaže Ana Pešić, narodna poslanici u Skupštini Srbije.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top