Održan “Trstenik na Moravi”, letnji festival reci u čast

Postavljeno: 16.08.2021

U Trsteniku je održana tradicionalna kulturna, zabavna i sportska manifestacija “Trstenik na Moravi”. Ovaj letnji festival, kroz brojne akcije, takmičenja i prezentacije, slavi Moravu

Organizacioni odbor manifestacije je najznačajnije priznanje “Najmoravac”  dodelio Milenku Sebiću, rođenom Trsteničaninu, osvajaču bronzane medalje u streljaštvu na Olimpijadi u Tokiju.

Manifestacija je započela izložbom dokumentarne fotografije “Trstenik na Moravi 2005 – 2019”, a najvažniji događaji u programu su  bili trka čamaca, takmičenja u plivanju, sportskom ribolovu, kuvanju riblje čorbe i brojnim igrama na vodi. U večernjim terminima održani su koncerti i pozorišne predstave, a za mališane su priređene zabavne igre i animacije, karaoka takmičenje, trka beba i takmičenje pionira u pecanju. Slikarska kolonija za decu “Čamac, barka i ležaljka” je bila vrlo zanimljiva za najmlađe kao i dečija izložba mode i dizajna i dečija predstava “Zvezdana bajka”.

Ovu manifestaciju čini posebnom trka čamaca Moravaca pomoću motke, čiji pobednik dobija titulu Moravskog viteza. Veliko interesovanje publika je iskazala za teniski turnir, a posebno za Vodenu noć, koja se odvijala kroz sportska nadmetanja na bazenu. Na gradskoj plaži zapažene su bile promotivne vožnje čamcima Zapadnom Moravom. Karatisti KK “Prva Petoletka” su predstavili sva svoja znanja, umeća i ostvarene sportske rezultate. Trka čamaca motkom i plivački maraton su bili najznačajniji događaji na manifestaciji, kao i karneval plovila (spust od Jerininog grada) i takmičenje u sportskom obaranju ruke. 

Slikari su imali pune ruke posla. Likovna kolonija je trajala četiri dana, okupila istaknute umetnike ovoga kraja, a publika je na likovnoj izložbi uživala u njihovim umetničkim delima.  

U muzičkom delu programa svojim repertoarom publiku su oduševili orkestar “Moravci”, koncert je održao “Krizni štab”, a nastupila su i kulturno umetnička društva i drugi lokalni izvođači. Na kraju su održani vatreni šou i vatromet. Brojna publika je nedelju dana uživala na svojoj omiljenoj reci uz vrlo sadržajan program.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top