Predsednik UGS “Nezavisnost” u prvomajskom pismu: “Osudićemo svako slugeranjsko ponašanje”

Postavljeno: 01.05.2020

– Preterano je reći da, posle pandemije korona virusa, više ništa neće biti isto, ali ovo je sigurno kraj mlakoj, prigodnoj retorici i rutinski postavljenim zahtevima na prvomajskim šetnjama. Kraj je i fingiranog socijalnog dijaloga i poruka podrške “svetlom rukovodstvu” sa sednica na kojima dijaloga i dogovora nije bilo, jer kao pre neki dan – ni same sednice nije bilo – poručio je Zoran Stojiljković u pismu koje je uputio građanima i građankama povodom Prvog maja.  

Pandemija je odličan izgovor za već prisutnu recesiju, trgovinske ratove, decenijsku stagnaciju plata zaposlenih, uz paralelno ekstremno bogaćenje magnata koji onda kupuju medije, političare i takozvanu stručnu javnost. Protiv pandemije ne možete ni štrajkovati ni glasati. U takvoj stvarnosti, u kojoj si sretan što imaš kakav-takav posao, nostalgično zvuče priče o bezbednom i dostojanstvenom radu i zaradama, a onda i o penzijama od kojih se može pristojno živeti – ocenio je predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, Zoran Stojiljković, dodajući da “takvom svetu, sindikata nema ili su oni dodatni osigurači vlasti i poslodavaca, sa prvenstvenim zadatkom da neutrališu povremene izlive besa radnika i marginalizuju oblike njihovog samoorganizovanja”.

Na drugoj strani, najborbeniji i najbolji smo uvek kada je najteže i kada se to najmanje očekuje. Zato ne pristajemo na ugrožavanje zdravlja zaposlenih u Juri i otpuštanja sindikalca u jagodinskom preduzeću Vibac Balcani – izjavio je Stojiljković, naglašavajući da “država mora biti i socijalno odgovorna i razvojno uspešna – ona mora raditi u interesu svojih sopstvenih građana”, te da nam zato “očajnički trebaju sloboda medija i demokratija”.

Više se nema kud. Na stub srama ćemo staviti svakog poslodavca koji otpušta radnike a da nije učinio sve, uz pomoć države, da ih zadrži. Osudićemo svako slugeranjsko ponašanje i beg od javne reakcije među sudijama, ljudima u javnoj upravi, medijima i akademskoj javnosti. Jadni su oni koji znaju a ćute ili, čak, lažu iz interesa. Na stub srama ćemo staviti svaku politiku i stranku koja se servilno ponaša prema stranim kompanijama koje ne poštuju elementarnu radnu zaštitu i prava zaposlenih, one koji bi sve da rasprodaju, a da na pozicije postave svoje poslušnike i mediokritete – poručio je Stojiljković. 

Naglasio je i da se “za povratak u normalnost niko ne može izboriti sam” i posebno apelovao na solidarnost unutar i između sindikata

Došlo je vreme da se vidi ko su, od onih koji se tako zovu, zaista sindikati – oni koji žive od članarine i donose svoje odluke, vođeni sopstvenim razlozima i pameću, a šta su tek imitacije napravljene da servilno služe interesima gazda, neretko bivajući direktno na njihovom računu. 

Misija sindikata, navodi Stojiljković,nije da poraze učine snošljivijim, već da “počne da dobija utakmice i prvenstva”.

U ovom trenutku nema prečeg cilja od zaštite zdravlja i sigurnosti radno angažovanih.  Na duži rok na najmanju moguću meru moramo svesti gubitak poslova, pad zarada i sprečiti narušavanja radnih prava. Polažemo ispit za koji nema dodatnog, popravnog roka – zaključio je u prvomajskom pismu građanima prvi čovek UGS Nezavisnost.

Ostale vesti

back-to-top