+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Pred sindikatom u Kruševcu rad na omasovljenju članstva

Pred sindikatom u Kruševcu rad na omasovljenju članstva

Na međunarodni Dan rada u kruševačkom Samostalnom sindikatu ocenjuju da je položaj radništva u Kruševcu “na zavidnom nivou”, a kao svoj primarni zadatak vide rad na osnivanju sindikalnih organizacija u novoosnovanim preduzećima

– Trenutni položaj radništva u Kruševcu je na zavidnom nivou. U zadnje tri godine imamo rast plata i životnog standarda u javnim preduzećima, a imamo i manji pomak u realnom sektoru. Na nivou Republike situacija je slična – kaže za krusevacgrad.rs povodom Prvog maja predsednik Veća saveza Samostalnog sindikata za Kruševac i više opština Saša Nešić.

Zadatak Samostalnog sindikata Srbije, dodaje on, u narednom periodu je povećanje minimalne cene rada koja bi trebalo da bude na nivou minimalne potrošačke korpe.

– Što se tiče Samostalnog sindikata u Kruševcu radiće se na omasovljenju članstva. Vrlo je bitno osnovati sindikate u novoformiranim preduzećima da bi radnici imali neka svoja prava – navodi on.

Odgovarajući na pitanje o uticaju korona virusa na zaposlene u Kruševcu Nešić kaže da je, prema saznanju sindikata, većina preduzeća radila smanjenim kapacitetom, ali da su zarade redovno isplaćivane.

– Sindikat ima saznanja da je određeni broj radnika bio na plaćenom odsustvu, ali da niko nije ostao bez posla. Verovatno su i odluke Vlade Srbije oko minimalne zarade bile efikasne tako da su poslodavci to poštovali – napominje Nešić.

Samostalni sindikat Srbije je, inače, u prvomajskom proglasu između ostalog naveo da na međunarodni Praznik rada šalje jasnu poruku da neodgovorni poslodavci neće moći da profitiraju od sadašnje situacije, niti da krše radnička prava.

– Pozivamo ih da ne smanjuju plate, da ne otpuštaju radnike, da vode računa o radnom vremenu i o bezbednosti na radnim mestima. U protivnom, u nama će, kao i uvek do sada, imati ljutog protivnika i istinskog borca za radnog čoveka, kojeg ćemo na sve načine zaštititi – poručuju u tom sindikatu.

Obeležavanje Praznika rada u Kruševcu će ove godine, umesto tradicionalnog okupljanja na Bagdali, uranka, odlaska na radnički protest u Beograd te večernjeg programa na Trgu uz obavezni vatromet, biti “preseljeno” u virtuelni svet gde je organizovana tradicionalna Prvomajska izložba.

J.B.

Na međunarodni Dan rada u kruševačkom Samostalnom sindikatu ocenjuju da je položaj radništva u Kruševcu “na zavidnom nivou”, a kao svoj primarni zadatak vide rad na osnivanju sindikalnih organizacija u novoosnovanim preduzećima - Trenutni položaj radništva u Kruševcu je na zavidnom nivou. U zadnje tri godine imamo rast plata i životnog standarda u javnim preduzećima, a imamo i manji pomak u realnom sektoru. Na nivou Republike situacija je slična – kaže za krusevacgrad.rs povodom Prvog maja predsednik Veća saveza Samostalnog sindikata za Kruševac i više opština Saša Nešić. Zadatak Samostalnog sindikata Srbije, dodaje on, u narednom periodu je povećanje minimalne…

Review Overview

Rejting korisnika 0.65 ( 2 glasova)

3 komentari

  1. Ko je ova osoba i o čemu priča?! Odavno nisam čula sramotniju izjavu, iako ih slušamo svakodnevno. Zna li on na čelu koje organizacije je? Zna li čemu služi sindikat? Nek ostane u svom SNSlendu, a sindikat neka konačno preuzmu oni koji znaju šta ta organizacija znači.

    • Zna on dobro na čelu koje je organizacije i šta ona znači. U komunizmu sindikat služi da pokaže kako je radnicima odlično, a ne da se bori za njihova prava.

  2. Pre nego što „lupi“ da niko nije ostao bez posla, mogao je da pozove Biro rada u Kruševcu i da pita kakva je situacija. Prioritet im je naravno omasovljavanje članstva kako bi članarina bila veća, a ne položaj radnika.

x

Proveri i

Stonoteniseri Napada najbolji u regionu u tri kategorije

Mladi takmičari Stonoteniskog kluba Napad iz Kruševca Branislav Smiljković i Novak Zagorac proglašeni su za najbolje stonotenisere Regiona centralne Srbije ...

Pomoć stigla do meštana Đunisa i poplavljenih na jugu Srbije

Paketi prehrambenih namirnica za 28 domaćinstava u Đunisu i 1.300 litara flaširane vode i osnovne životne namirnice za postaradale od ...

Otkrivene malverzacije u vezi sa katastrom nepokretnosti, među privedenima i policijski službenik

Četiri lica koja se sumnjiče za malverzacije u vezi sa katastrom nepokretnosti uhapšena su u velikoj akciji MUP, Uprave kriminalističke ...

Pripremaju Halu sportova za punkt za masovnu vakcinaciju

U Hali sportova će se u Kruševcu vršiti masovna vakcinacija protiv korone. U toku je priprema objekta za tu namenu, ...

Jutka moli da mu se odloži odlazak u zatvor

Pravosnažno osuđeni Milutin Jeličić – Jutka, koji je zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje trebalo da se javi na izdržavanje ...