Poziv za privrednike: Javite se za podršku unapređenju izvoza i konkurentnosti

Postavljeno: 27.12.2022

Razvojna agencija Srbije objavila je javni poziv za učestvovanje u Programu, kroz koji se mogu za više mera usmerenih na jačanje konkurentnosti, istraživanje tržišta i izvoz, dobiti bespovratna sredstva u iznosu do pet miliona dinara. Konkurs traje do 23. marta naredne godine.

Za konsultantsku  podršku  za razvojnu strategiju pozicioniranja na ciljano tržište korisnici, kako je navedeno, dobijaju bespovratna sredstva za sprovođenje istraživanja  tržišta.

Konsultantska podrška za aktivnosti izvoznog marketinga podrazumeva finansijsku pordšku za izradu marketing plana, dizajna  i redizajna  jednog ili više  proizvoda, pakovanja i ambalaže, te prilagođavanje web stranice  online  prodaji ili  kupovina nove platforme namenjene za elektronsku trgovinu.

Za te dve mere će sredstva biti refundirana  do  60 odsto od ukupne vrednosti opravdanih troškova, a najviše od dva miliona dinara.

U okviru mere ulaska na ciljano tržište i unapređenja pozicije na istom, korisniku se odobravaju bespovratna sredstva za sticanje atesta, homolgacije, sertifikacije proizvoda i proizvodnih procesa potrebnih za plasman proizvoda na ciljano tržište, ulistavanja  jednog ili više proizvoda  u trgovinske lance na ciljano tržište i ulistavavanja jednog ili više proizvoda  na globalne onlajn  prodavnice  ili specijalizovane  online prodavnice za ciljano tržište koje su priznate u međunarodnoj poslovnoj zajednici.

Za ovu meru intervencije  sredstva će biti refundirana  do  50 odsto  od ukupne vrednosti opravdanih troškova, a u  iznosu koji ne može biti veći  od  dva miliona dinara.

Konsultantska podrška za unapređenje izvoznih sposobnosti podrazumeva da se korisniku odobravaju bespovratna sredstva radi sprovođenja  jedne ili više obuka u cilju  sticanje znanja u vezi sa prodajom na inostranom tržištu /  online  prodajom, unapređenja finansijskog  upravljanja, pronalaženja optimalne kalkulacije  cena proizvoda i troškova izvoza  i sticanja   znanja u vezi sa pravnim / carinskim / poreskim aspektima poslovanja na inostranom tržištu.

Za ovu meru intervencije  sredstva će biti refundirana  do  50 odsto  od ukupne vrednosti opravdanih troškova, a u  iznosu koji ne može biti veći  od  milion dinara.

Podrška samostalnom izlaganju na međunarodnim sajmovima i poslovnim susretima podrzumeva izlaganje na  jednom ili više međunarodnih sajmova  koji se održavaju u inostranstvu, potom posete kupcu ili distributeru u okviru kompanijske misije, učešće na  jednom ili više  on-line  sajmova,  vebinara  i  događaja  iz  podržanih sektora  od značaja za promociju izvoza na ciljano tržište, što obuhvata troškove kotizacije ili participacije.

Za ovu meru intervencije sredstva će biti refundirana do 50 odsto  od ukupne vrednosti opravdanih troškova,  a u  iznosu koji ne može biti veći  od  dva miliona dinara.

U okviru mere unapređenja proizvodnih sposobnosti korisniku se odobravaju bespovratna sredstva za nabavku opreme  koja obuhvata opremu u cilju usklađivanja kvaliteta proizvoda sa zahtevima ciljanog tržišta, opremu u cilju povećanja proizvodnog kapaciteta ili  opremu za optimizaciju i unapređenje proizvodnih procesa u skladu sa zahtevima kupca sa kojim je već ugovorena saradnja.

Za ovu meru intervencije  sredstva će biti refundirana  do  40 odsto od ukupne vrednosti opravdanih troškova, a u  iznosu koji ne može biti veći  od pet miliona dinara.

Konkurs je otvoren do 21. marta  2023. godine.

Vise informacija na linku ARRRO:

https://arrro.rs/2022/12/22/javni-poziv-za-ucesca-u-programu-podrske-privrednim-drustvima-za-promociju-izvoza-2022-godine/

J.B.

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top