Potvrđen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u Rasinskom okrugu

Postavljeno: 19.10.2022

Sezonsko obolenje koje se prenosi ubodom komarca potvrđeno je i u Rasinskom okrugu a obolela osoba je iz naseljenog mesta na području Grada Kruševca.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da je ovo prvi slučaj obolevanja u poslednjih osam godina u Rasinskom okrugu. Navode i to da u Okrugu do sada nije bilo smrtnih slučajeva koji mogu da se dovede u vezu sa ovom infekcijom.

Inače, u odnosu na prethodnu sezonu kada je u Srbiji ukupno prijavljeno 18 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, u ovoj je taj broj drastično veći. Od početka sezone, potvrđeno je 205 slučajeva zaražavanja.

Prema podacima Institita Batut, najveći broj zaraženih je sa teritorije Beograda gde je registrovano 87 oboleleih, najmanje u Moravičkom, Zlatiborskom i Rasinskom okrugu gde je potvrđen po jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Od devet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu za ovim obolenjem, tri su registrovana na teritoriji Beograda, dva u  Srednjebanatskom okrugu, a po jedan na području Južnobačkog, Šumadijskog, Mačvanskog i Pomoravskog okruga.

Inače, oko 80 odsto inficiranih groznicom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Reč je o virusnom obolenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca kod oko 20 odsto zaraženih izaziva simptome slične gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

Samo u ređim slučajevima, dolazi do nastanka meningitisa ili encefalitisa, simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorjentisanost, tremori, slabost mišića i paraliza, i takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Infekcija virusom Zapadnog Nila u Srbiji je zvanično prvi put registrovana 2012. godine. Do prošle godine ukupno je obolelo 1050 ljudi, a u istom periodu beleži se i 101 smrtni ishod koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top