Obrazovanje po meri privrede

Postavljeno: 17.02.2023

Srbija je prva država u regionu koja je, na inicijativu Unije poslodavaca Srbije, usvojila Zakon o dualnom obrazovanju, čija je puna primena počela 1. septembra 2019. godine. Od tada, sve veći broj privrednika na teritoriji Rasinskog okruga prepoznaje dualno obrazovanje kao model školovanja budućih kadrova. Najviše učenika na ovaj način obrazuje Trayal Korporacija u  7 obrazovnih profila, a za školsku 2023/2024. prijavila se za školovanje čak 14 obrazovnih profila

Najbolji odgovor na problem nedostatka kvalifikovanih kadrova u privredi jeste model dualnog obrazovanja, u okviru koga se znanje stiče na 2 mesta: u školi i u kompaniji.  Takođe, dualno obrazovanje rešava problem nezaposlenosti i utiče na odluku mladih da ostanu da žive i rade u zemlji u kojoj su se i školovali.

U razvoju ovog modela, a sa ciljem jačanja konkurentnosti privrede Srbije, značajnu ulogu imaju Unija poslodavaca Srbije,  Privredna komora Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Gradske uprave, Školske uprave, srednje škole.

Dualno obrazovanje je zastupljeno u 5 srednjih stručnih škola na teritoriji Rasinskog okruga, i u njemu, od početka ovog modela obrazovanja, učestvuje 25 akreditovanih kompanija (većina kompanija akreditovano je za više obrazovnih profila). Na teritoriji Rasinskog okruga, preko 100  licenciranih instruktora je prošlo pedagoško-didaktičku obuku i položilo ispit za rad sa učenicima.

Vodeća kompanija u Rasinskom okrugu – Trayal Korporacija prima najveći broj učenika na školovanje kroz rad,  važan je učesnik u strateškom rešavanju izazova nedostatka kvalifikovanih kadrova i pouzdan partner svim akterima u razvoju dualnog obrazovanja i privrede.

Obrazovani i kompetentni kadrovi imaju veliki uticaj na konkurentnost privrede u celini, čime se utiče, ne samo na kvalitetan proizvod i uslugu, već i na razvoj inovacija.

Ostale vesti

back-to-top