+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Potpisan ugovor za izgradnju Moravskog koridora, vredan 745 miliona evra

Potpisan ugovor za izgradnju Moravskog koridora, vredan 745 miliona evra

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate – Preljina (Moravski koridor), navedeno je na sajtu Vlade Srbije

Komercijalnim ugovorom je, kako je navedeno, dogovorena cena izgradnje 112,3 kilometra auto-puta od 745 miliona evra, a predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Prema ugovoru, Kruševac treba da za dve godine auto-putem bude povezan sa Koridorom 10, Kraljevo i Čačak za manje od tri godine da se  auto-putem povežu sa „Milošem Velikim”, a da kompletan projekat bude završen za četiri godine. Maksimalna dozvoljena brzina biće 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji, 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Saopšteno je da su ugovor, u Predsedništvu Srbije, u ime konzorcijuma “Behtel-Enka”, potpisali i potpredsednik “Behtela” i direktor za oblast infrastrukture za Evropu Majkl Vilkinson i predsednik kompanije “Enka” Mehmet Tara.

Vlada Srbije je, na osnovu sprovedenog javnog poziva, izabrala taj konzorcijum za strateškog partnera za realizaciju ovog projekta.

Vučić je nakon potpisivanja ugovora poručio da ovaj auto – put znači bolji život za građane u Moravičkom, Raškom i Rasinskom okrugu, izrazivši očekivanje da će on biti izgrađen za manje od četiri godine.

Prema njegovim rečima, Moravski koridor znači dolazak investitora, ali i ostanak ljudi u Srbiji, pošto će mladi videti da ima budućnosti, da možemo bolje i da smo spremni da radimo.

Mihajlović je ukazala na to da izgradnja ovog koridora predstavlja naš ekonomski interes ne samo zbog toga što će povezati više od pola miliona građana, već će biti i veza za više od 20.000 malih i srednjih preduzeća sa najvažnijim saobraćajnicama.

Ona je naglasila da je strateški interes Srbije da sa američkim “Behtelom“, jednom od najvećih građevinskih kompanija na svetu, gradi saobraćajnicu koja će povezati sva veća mesta u centralnoj Srbiji, uključujući Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik i Kruševac.

Vilkinson je rekao da su više od dve godine radili na projektu, kao i da su danas započeli snažno prijateljstvo sa Vladom Srbije i Koridorima Srbije. 

Verujem da će ovo biti transformacijski projekat za ekonomiju i region, zaštitu od poplava, i da će dati veliki doprinos ljudima koji tu žive, poručio je on.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ambasador Turske Tanžu Bilgič i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud.

FOTO: www.srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta E-761, deonica Pojate - Preljina (Moravski koridor), navedeno je na sajtu Vlade Srbije Komercijalnim ugovorom je, kako je navedeno, dogovorena cena izgradnje 112,3 kilometra auto-puta od 745 miliona evra, a predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto. Prema ugovoru, Kruševac treba da za dve godine auto-putem bude povezan sa Koridorom 10, Kraljevo i Čačak za manje od tri godine da se  auto-putem povežu sa "Milošem Velikim”, a da…

Review Overview

Rejting korisnika 4.88 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Voda iz gradskog vodovoda može se koristiti za piće

Prema zvaničnom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, voda  u sistemu kruševačkog  Vodovoda je zdravstveno ispravna i može se koristiti za ...

Obeležen Dan ABH službe Vojske Srbije

Pripadnici 246.bataqona ABHO i Centra ABHO,  u kasarni “Car Lazar”,  danas su  obeležili  Dan ABH službe Vojske Srbije. Nakon svečanosti, ...

Odbornici na današnjoj skupštini usvojili odluku o izvršenju budžeta za prvih šest meseci

Izvršenje budžeta u prvih šest meseci  pokazuje kontinuitet dobrog planiranja, rekao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca, obrazlažući odluku. Ukupno planirani ...

U školama skraćeni časovi, ispred Školske uprave Kruševac protest

Prosvetni radnici iz Kruševca, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupili su se danas na protestu ispred Školske uprave. Protest ...

Prvog dana škole – skraćeni časovi i protest

Časovi će prvog septembra, prema najavi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana će ...