Portreti Rastka Stefanovića pred Kruševljanima

Postavljeno: 27.05.2022

U Legatu Milića od Mačve otvorena je izložba slika umetnika Rastka Stefanovića pod nazivom Eidole”. Na simboličan način, sa dominantnom ljudskom figurom u središtu likovnog izraza, autor predstavlja idole današnjice. Poigravajući se sa asocijacijama, koristeći poznate mitološke scene i sakralnu umetnost, autor je stvorio jednu novu realnost.

 Mitovi, kao čuvari kolektivnih sećanja čovečanstva, oduvek su svojim univerzalnim porukama izazivali reakcije posmatrača. Protagonisti, koji su zapravo autorovi prijatelji i poznanici, prikazani su kao mitske ili istorijske ličnosti i na simboličan način dočaravaju svetitelje iz religijskih predstava i čuvenih mitoloških scena. Oni poseduju univerzalnu ikoničnost i idoličnost ljudskog lica i tela.

– Krenulo je kao portret prijatelja. Ubacivanjem simboličkih elemenata, došao sam do nekih vrsta simboličkog portretisanja gde su savremeni protagonisti bili predstavljeni kao mitološke ili istorijske ličnosti. Veći deo radova deo su mog doktorskog rada i nastajali su u periodu od 2017. godine pa sve do danas – rekao je autor izložbe, Rastko Stefanović.

Inspiraciju pronalazi u korenima ikone, pa posebno mesto u ovom opusu zauzimaju sakralne slike, koje imaju za cilj da probude osećaj svetosti. Ovaj ciklus delimično je zaokružen, ali još uvek nije završen.

Neki od ovih radova su više skice za buduće projekte. Postoji ciklus nekih personifikacija, alegorija, planeta, nebeskih tela ili nešto što će referisati na neke alhemijske procese. Sve ideje koje razvijam organski su povezane sa ovom. Radi se, ima mnogo ideja i posla, a vremena je malo – naveo je on.

Prikazom klasičnog portreta ili figure, istražio je koliki uticaj mogu imati elementi poput pokreta, rekvizita ili samog naziva slike. Kako navodi, u današnjoj selfi kulturi svi uživaju u ideji da budu naslikani.

– Svako voli da bude posmatran i naslikan. Mislim da ljudi žele da budu naslikani rukom, što je duži proces i da ne budu predstavljeni onakvim kakvi jesu, nego da dobiju neki istorijski ili mitološki značaj.

Odabrane slike ovog savremenog zrenjaninskog umetnika bile su uvrštene u postavku izložbe „Život – San – Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma” održanoj u Galeriji Matice srpske. Ona je ilustrovala tematska opredeljenja i stilove srpskog simbolizma naporedo sa vrhunskim delima evropskog simbolizma iz svetskih muzeja.

– Bilo je neobično što sam smešten među simboliste. Iznenadilo me je da me je neko prepoznao i da je hteo da uvrsti i radove savremenog autora u kontekst simbolizma, znači u period od pre sto godina. Bio sam iznenađen i polaskan pogotovu što sam video da će biti autora iz inostranstva – rekao je autor.

Sličnost između autora izložbe i Milića od Mačve uočila je urednica likovnog programa Marija Stojadinović:

– Mogu reći da je ovo jedan veoma zanimljiv pristup, koji se potpuno posložio sa konceptom Legata Milića od Mačve i onim što je Milić od Mačve slikao, a to je upravo taj simbolizam. Predstavljajući današnju stvarnost na simboličan način, poigravao se sa motima koji su preuzeti iz sakralne umetnosti, religiozne umetnosti i iz mitologije Antičke Grčke. Kroz svoje stvaralaštvo za likove je uzimao svoje prijatelje i poznanike, upravo onako kako je to radio i Milić od Mačve.

 Izložba će biti otvorena do 18. juna.


Rastko Stefanović rođen je 1978. godine u Zrenjaninu. Diplomirao je slikarstvo 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je na istoj istoj Akademiji 2009. godine na studijskom programu crtanje, radom pod nazivom “Zaustavljenje sudbine” kod profesorke Višnje Petrović. Doktorski umetnički projekat odbranio je 2021. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ostale vesti

back-to-top