Pomoć iz ruku političkih stranaka: Dobročinstvo ili zloupotreba?

Postavljeno: 24.01.2022

Potresne priče o porodicama koje žive na ivici egzistencije neretko su tema kojom se mediji bave. To činimo sa idejom i željom da probudimo svest i savest ljudi i društva te da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija

Sve češće se, međutim, dešava da, iako na takve priče najpre odreaguju humanitarne organizacije, fejsbuk grupe i pojedinci spremni da pomognu, ubrzo na scenu stupaju političari i stranačke fondacije. Oni tada, uz medijsku pompu, na sebe preuzimaju obavezu da zbrinu porodicu, da izgrade kuću, da se nadju, da pomognu…

Pomoć je, da se razumemo, dobrodošla, najbitnije je da ugrožene porodice dobiju krov nad glavom, odeću, topli ručak. Moguća zloupotreba moći i uticaja je ono što u ovakvim situacijama nije dobrodošlo, pogotovu kada znamo da se za nešto više od dva meseca održavaju izbori.

Naime, u iskrene humane namere političara ne bi sumnjali kada bi pomoć uputili anonimno, bez TV ekipa i stranačkih fondacija, baš onako kako, mnogi od vas, obični ljudi, neretko čine.

Ono što bi predstavnici vlasti zaista trebalo da urade jeste da ispitaju ima li odgovornosti nadležnih institucija zbog nehumanih uslova u kojima pojedine porodice žive. Istovremeno bi posao dobročinitelja trebalo da vrate u ruke humanitarnih organizacija i građana ….

Ovakvi postupci nas neće obeshrabriti da nastavimo da pišemo o porodicama koje žive u teškim i nehumanim uslovima te o postupanju ili nepostupanju institucija u konkretnim slučajevima.

Iskreno se nadamo da će sve materijalno – socijalno ugrožene porodice dobiti dom kakav zaslužuju. Želimo da verujemo i da će političari ubuduće, kada odluče da pomognu, to činiti anonimno i daleko od očiju javnosti, jer je jedino tako ispravno!

Nadamo se da nas stvarnost neće demantovati…

Jelena Božović

Foto: Pixabay

Ostale vesti

back-to-top