Podrška projektima koje su predložili građani

Postavljeno: 10.07.2020

Trstenik je jedna od osamnaest opština u Srbiji u kojima će švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ sufinansirati projekte koje su predložili građani. U toj opštini, 150 građana iz četiri seoske i tri gradske mesne zajednice, predložilo je sedam projekata

Projekat vredan blizu tri miliona dinara sa oko milion dinara finansiraće švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ , a neki  od projekata koje su građani te opštine predložili su uređenje javnih površina za decu, uređenje prostora za okupljanje građana u parku, uređenje trotoara i platoa ispred doma „Stari Trstenik“, te uređenje pešačke staze. 

– U narednih par meseci očekujemo da i sve ostale opštine raspišu pozive za građane koji žele da predlože šta smatraju da je njihovim lokalnim samoupravama najpotrebnije, mi smo za to izdvojili ukupan fond od 16,5 miliona dinara – kazao je doktor Branislav Milić, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“.

Prema njegovim rečima, prvobitni plan je bio da se svi projekti završe do kraja ove godine ali će, ako bude bilo potrebe, manja odlaganja biti moguća. 

Pored Trstenika, za učešće u programu i saradnji sa građanima, prijavle su se i opštine Svilajnac, Bor, Batočina, Rača, Užice, Mali Zvornik, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Pirot, i Bojnik. 

Inače, sve lokalne samouprave uSrbiji od pre godinu i po dana imaju i zakonsku obavezu da uključe građane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta.  Kako bi ih podstakli u tome, švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ sufinansira opštine do 30 odsto iznosa novca koji oni sami izdvoje u te svrhe. 

U ovoj godini dvadeset opština u Srbiji izdvojiće oko 50 miliona dinara, dok će švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ donirati još oko 16,5 miliona, za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top