„Ples na svili” pred kruševačkom publikom

Postavljeno: 17.09.2021

Kruševačko pozorište ugostilo je Anu Dragićević Vukman, autorku programa koji obuhvata radionicu “Komunikacija plesom” ali i prikaz njene prve knjige “Ples na svili”. Ona je kroz prezentaciju, ali i praktične primere ukazala na važnost plesa za razvoj dece u fizičkom i emocionalnom smislu

U programu su, osim Ane, učestvovali zaposleni u PU “Nata Veljković”, dok je prvi, uvodni deo, bio rezervisan za Jelenu Milivojević, muzičkog pedagoga. Publika je preko video bima odgledala kratak film o autorki i njenom poznatom plesu. Najveći aplauz dobile su devojčice Lola i Dunja Dragićević, koje su, uz poznate zvuke Pink Panter pesme, izvele kratku koreografiju.

– Večeras govorimo o važnosti plesa i pokreta za razvoj dece predškolskog uzrasta. Ples je veoma važan za rad sa decom jer pozitivno utiče na razvoj, osećaj za pokret, ritam i lepotu izvođenja. Pored toga utiče na razvoj motorike, poput fleksibilnosti, snage, razvnoteže i kordinacije. Ne zaboravimo da preko plesa deca stiču sposobnost kreativnog izražavanja i stvaralaštva, ali i bolje funkcionišu u društvu i grupi – rekla je autorka programa Ana Dragićević Vukman.

Istovremeno je promovisana njena knjiga “Ples na svili”.

– Knjiga je prikaz svih plesova, pokreta, sporta, njihovog zajedničkog kombinovanja i koliko je bitno ozbiljno pristupiti tome. Od svoje pete godine se bavim baletom i gimnastikom. Nakon završene baletske škole i fakulteta koreografije, kasnije i master studija glume, rešila sam da sve to složim i napravim neku vrstu priručnika u vezi mog rada i mojih nastupa, te knjiga upravo to i predstavlja – dodala je ona.

S.M.


O autorki
Ana Dragićević Vukman, rođena je u Kruševcu, diplomirala je na Fakultetu baleta i koreografije Deakin, univerziteta u Melburnu, Australija, gde se i upoznaje sa disciplinom na vazdušnoj svili. Godinama nastupa u pozorištima širom sveta kao igrač, akrobata, glumac. Svoj scenski nastup, ali i pedagoške veštine unapredila je upisujući glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde stiče zvanje master glume.

Ostale vesti

back-to-top