Pitali smo za vas: Zbog čega se sve duže čeka na taksi vozilo

Postavljeno: 15.08.2021

Nekoliko meseci unazad gotovo je nemoguće dobiti taksi bez dužeg čekanja. Ujedno, taksi stanice su prazne, a naši sugrađani se pitaju šta se dešava sa ovom uslugom u Kruševcu 

Velike vrućine dodatno pojačavaju nervozu. U ovim vrelim danima, naročito u vreme saobraćajnog špica, svi bi želeli da se što pre „domognu“ taksi vozila. Umesto toga, čekanja umeju da potraju i do pola sata.

– Već dva meseca osećam se kao da je konstatno novogodišnja noć, konstatno imam vožnje, nekada mi čak zakazuju dve odjednom, što znači da čim završim jednu vožnju, odmah odlazim na drugu lokaciju, a pauze su se proredile – izjavio je za KruševacGrad vozač Urban taksija iz Kruševca.

Naša redakcija stupila je u kontakt i sa vlasnikom BOSS taksija, Goranom Živadinovićem, koji je prokomentarisao novonastalu situaciju. 

– Mi ćemo lakše da nabavimo vozila nego vozače. Fali nam radnika. Konkretno moja firma ima posla za mnogo više vozila nego što ih imamo, ali mi ne možemo da dođemo do radnika. Osim toga velike su vrućine, veliki broj stranaca je u gradu koji koriste taksi prevoz – rekao je on. 

Nedostatak vozača jedan je od krucijalnih problema, navode iz ove firme. 

– Kruševac nije veliki grad, dva i po kilometra je prečnik. Sada, kada su velike vrućine svi žele taksi i mi to razumemo. Nema velike misterije. Mi trenutno imamo 17 vozila i spremni smo da proširimo kapacitete. Kao firma koja drži do određenih normi, ne zapošljavamo bilo koga, ali odgovarajuće vozače vrlo teško nalazimo bez obzira na zaradu – naglašava Goran. 

Iz Urban taksija navode slične razloge zbog kojih je nastala ovakva situacija, dodajući da ljudi mesecima nisu hteli da koriste taksi usluge zbog virusa kovid 19, te da je nakon popuštanja epidemiloških mera i interesovanje za taksi ponovo poraslo. 

– U letnjem vremenu velike su gužve, što zbog vrućina, tako i zbog određenih destinacija u gradu koje se posećuju konstantno. Takođe tu su i stranci, ali i vožnje ka koridoru i gradilištima na toj strani – dodaju iz Urban taksija. 

Vozači naglašavaju da je cena taksi usluge u našem gradu relativno niska te se kao jedan od razloga čekanja može naći i u tome što se ljudima više isplati da plate taksi, nego da voze sopstevena kola. 

Regulisanje taksi prevoza putnika u nadležnosti je grada. Redakcija novina Grad pokušala je da od Gradske uprave sazna koliko je trenutno taksi udruženja i registrovanih taksi vozila na nivou grada, no do sada taj podatak nije stigao. 

Stefan Mutavdžić 

Ostale vesti

back-to-top