Pitali smo za vas: Radi se skrining raka dojke

Postavljeno: 16.08.2021

Nakon što je Radiološka služba Doma zdravlja Kruševac u vreme vanrednog stanja pretvorena u crvenu zonu, a zbog dodatnih dijagnostika koje su rađene pacijentima iz Kovid ambulante, privremeno je obustavljen organizovan skrining raka dojke. Preventivni pregledi se ponovo rade, a zbog aktuelne epidemiloške situacije, dnevno se pregleda dvadesetak žena

Sugrađanke koje spadaju u ciljnu populaciju kada je reč o prevenciji karcinoma dojke, a nisu mogle da dođu na pregled u vreme kada je zbog loše epidemiloške situacije obustavljen skrining raka dojke, sada to mogu.

– Sugrađanke koje spadaju u ciljnu populaciju uput za skrining dobijaju u Dispanzeru za žene, sa tačnim terminom kada treba da se jave. Pacijentkinjama se radi skrining mamografija, a ukoliko postoje indikacije, kao dopunska dijagnostika, radi se i ultrazvučni pregled – kaže doktorka Rada Joksimović Zmejkoski, načelnica Radiološke službe.

Doktorka Joksimović Zmejkoski apeluje na sugrađanke da zbog epidemiološke situacije poštuju vreme i da na pregled dođu onda kada imaju zakazan termin, kako se ne bi bespotrebno pravile gužve. Ističe i to da se zbog kvara bolničkog mamografa, u Radiološkoj službi Doma zdravlja koja se nalazi u zgradi ambulante „14.oktobar“, trenutno rade i dijagnostičke mamografije.

Inače, u Srbiji je karcinom dojke najčešći maligni tumor kod žena. Na teritoriji Rasinskog okruga, prema podaci Zavoda za javno zdravlje, od karcinoma dojke godišnje oboli 160 a umre između 45 i 50 žena.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top